Kuchnia francuska - czego warto spróbować we francuskiej restauracji

2016-09-19 18:20

Kuchnia francuska przez lata była w Polsce niedoceniana. Ostatnio się to zmienia, a francuskie knajpki typu bistro wyrastają, jak grzyby po deszczu. Co warto w nich zamówić?

kuchnia-francuska-czego-warto-sprobowac-we-francuskiej-restauracji.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Wielu szefów kuchni uważa kuchnię francuską za najlepszą kuchnię świata.

Spis treści

  1. Francuskie przysmaki
  2. Deser

Kuchnia francuska kojarzy się w Polsce z żabimi udkami, ślimakami i serami, a tak naprawdę jest dużo bogatsza i bardzo wyrafinowana. Przez wielu szefów kuchni uchodzi za najsmaczniejszą kuchnię świata.

Francuskie przysmaki

Warte polecenia są na pewno francuskie sery w restauracjach podawane jako przystawka, a także ślimaki w winie albo w maśle ziołowym (po burgundzku). Przepyszna jest słynna francuska zupa cebulowa (soupe l'oignon) przykryta francuskim ciastem podawana z serem. Kuchnia francuska słynie również z owoców morza - homary, ostrygi, czy ośmiorniczki to niebo w gębie.

Na danie główne warto tez wybrać mięso, np. wołowinę albo wieprzowinę (np. policzki wieprzowe), gotowane w czerwonym winie.

Deser

We francuskiej restauracji koniecznie trzeba spróbować deseru, np. bezowego (bezy w sosie waniliowym albo tort bezowy z owocami). Dobry jest też typowo francuski przysmak - creme brulee (krem na bazie jajek, śmietany i cukru, podawany na ciepło). Bon appetit!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE