Kuchnia francuska - czego warto spróbować we francuskiej restauracji
Kuchnia francuska przez lata była w Polsce niedoceniana. Ostatnio się to zmienia, a francuskie knajpki typu bistro wyrastają, jak grzyby po deszczu. Co warto w nich zamówić?
Spis treści
Kuchnia francuska kojarzy się w Polsce z żabimi udkami, ślimakami i serami, a tak naprawdę jest dużo bogatsza i bardzo wyrafinowana. Przez wielu szefów kuchni uchodzi za najsmaczniejszą kuchnię świata.
Francuskie przysmaki
Warte polecenia są na pewno francuskie sery w restauracjach podawane jako przystawka, a także ślimaki w winie albo w maśle ziołowym (po burgundzku). Przepyszna jest słynna francuska zupa cebulowa (soupe l'oignon) przykryta francuskim ciastem podawana z serem. Kuchnia francuska słynie również z owoców morza - homary, ostrygi, czy ośmiorniczki to niebo w gębie.
Na danie główne warto tez wybrać mięso, np. wołowinę albo wieprzowinę (np. policzki wieprzowe), gotowane w czerwonym winie.
Deser
We francuskiej restauracji koniecznie trzeba spróbować deseru, np. bezowego (bezy w sosie waniliowym albo tort bezowy z owocami). Dobry jest też typowo francuski przysmak - creme brulee (krem na bazie jajek, śmietany i cukru, podawany na ciepło). Bon appetit!