Nie musisz już smażyć naleśników. Krokiety w tej wersji są pyszne i o wiele szybsze
Krokiety z pysznym farszem z pieczarek i kapusty kiszonej to polska klasyka. Ich przygotowanie jest jednak dość czasochłonne. Dzięki temu przepisowi możecie zrobić pyszne krokiety inaczej i szybciej, ponieważ nie trzeba smażyć naleśników. Do krokietów wykorzystuje się gotowy produkt, który łatwo kupić w prawie każdym sklepie. Zobaczcie, jak zrobić kokiety bez naleśników.
i
Dieta wegetariańska
Co zamiast naleśników do krokietów?
Tradycyjny przepis na krokiety jest prosty, ale wymaga sporo czasu. Najpierw należy usmażyć furę naleśników. Następnie przyrządza się farsz, zwija i panieruje krokiety, a na koniec obsmaża się je na patelni. Istnieje prosty patent, aby krokiety zrobić o wiele szybciej. W tym sprawdzonym przepisie nie trzeba smażyć naleśników. Wystarczy zamienić je na łatwo dostępny produkt. Chociaż wykorzystuje się go głównie do przygotowywania deserów i ciast, sprawdzi się także w dania wytrawnych. Zamiast naleśników do krokietów można wykorzystać duże kwadratowe wafle.
Jak zrobić kokiety w waflu?
Przepis na krokiety bez naleśników jest prosty i dość szybki. Pierwszym krokiem jest przyrządzenie pysznego i aromatycznego farszu z pieczarek i kapusty kiszonej. Następnie ciepłe nadzienie nakłada się na wafle i odstawia, aby zmiękły. Wilgoć i temperatura sprawiają, że krokiety łatwo jest zwinąć. Pamiętajcie, aby nie przesadzić z farszem. Im cieńsza warstwa farszu, tym lepiej. Wafle należy zwijać ciasto i powoli, aby krokiety nie rozpadły się na patelni w czasie smażenia. Rulony z wafli kroi się na mniejsze kawałki i panieruje w jajkach i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety w waflu smaży się na patelni, aż nabiorą apetycznego złotego koloru. Po usmażeniu warto przełożyć je na ręcznik papierowy. W ten sposób można łatwo usunąć nadmiar oleju ze smażenia.
Jak zawijać krokiety w waflu?
Przygotowanie krokietów w waflu jest łatwe i szybkie, ale na zawijanie trzeba poświęcić nieco więcej czasu. Należy to robić dokładnie i powoli. Na wafle nakłada się jeszcze ciepły farsz i odstawia na kilka minut. W tym czasie wafle zmiękną i będzie można łatwo je zwinąć. Wafle z farszem zwija się jak roladę. Należy robić to starannie i zwijać je dość ścisło. Dzięki temu nie rozpadną się na patelni.
Jak podawać krokiety w waflu?
Pyszne krokiety bez naleśników to propozycja na polskie klasyczne danie w nowej odsłonie. Dzięki temu, że do krokietów nie trzeba smażyć naleśników, czas przygotowania znacznie się skraca. Krokiety w waflu sprawdzą się więc przez cały rok bez względu na okazję. To dobry pomysł na obiad czy jedną z potraw na święta Bożego Narodzenia. Zaletą krokietów w waflu jest to, że świetnie smakują następnego dnia po odgrzaniu na patelni lub w piekarniku.
SKŁADNIKI
- 800 g kapusty kiszonej
- 250 g pieczarek
- 4 wafle tortowe
- 2/3 szklanki bułki tartej do obtaczania
- 1 cebula
- 3 jajka
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę kiszoną poszatkować i przełożyć do garnka. Wlać wodę i dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż kapusta będzie miękka. Następnie dokładnie odcedzić.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać starte na tarce pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż pieczarki zaczną się lekko rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- Dodać ugotowaną i odciśniętą z wody kapustę kiszoną. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie wymieszać.
- Na wafle równomiernie nałożyć porcje ciepłego farszu i odstawić na 3 minuty, aby zmiękły. Następnie zawinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki o długości około 5 cm.
- Krokiety moczyć w roztrzepanych jajkach i obtaczać w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krokiety z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładać na deskę wyłożona ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z sosem i świeżymi ziołami.