Nie musisz już smażyć naleśników. Krokiety w tej wersji są pyszne i o wiele szybsze

krokiety w waflu
Autor: Shutterstock Krokiety bez naleśników można zrobić z gotowego produktu ze sklepu.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Krokiety z pysznym farszem z pieczarek i kapusty kiszonej to polska klasyka. Ich przygotowanie jest jednak dość czasochłonne. Dzięki temu przepisowi możecie zrobić pyszne krokiety inaczej i szybciej, ponieważ nie trzeba smażyć naleśników. Do krokietów wykorzystuje się gotowy produkt, który łatwo kupić w prawie każdym sklepie. Zobaczcie, jak zrobić kokiety bez naleśników.

Co zamiast naleśników do krokietów?

Tradycyjny przepis na krokiety jest prosty, ale wymaga sporo czasu. Najpierw należy usmażyć furę naleśników. Następnie przyrządza się farsz, zwija i panieruje krokiety, a na koniec obsmaża się je na patelni. Istnieje prosty patent, aby krokiety zrobić o wiele szybciej. W tym sprawdzonym przepisie nie trzeba smażyć naleśników. Wystarczy zamienić je na łatwo dostępny produkt. Chociaż wykorzystuje się go głównie do przygotowywania deserów i ciast, sprawdzi się także w dania wytrawnych. Zamiast naleśników do krokietów można wykorzystać duże kwadratowe wafle.

Jak zrobić kokiety w waflu?

Przepis na krokiety bez naleśników jest prosty i dość szybki. Pierwszym krokiem jest przyrządzenie pysznego i aromatycznego farszu z pieczarek i kapusty kiszonej. Następnie ciepłe nadzienie nakłada się na wafle i odstawia, aby zmiękły. Wilgoć i temperatura sprawiają, że krokiety łatwo jest zwinąć. Pamiętajcie, aby nie przesadzić z farszem. Im cieńsza warstwa farszu, tym lepiej. Wafle należy zwijać ciasto i powoli, aby krokiety nie rozpadły się na patelni w czasie smażenia. Rulony z wafli kroi się na mniejsze kawałki i panieruje w jajkach i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety w waflu smaży się na patelni, aż nabiorą apetycznego złotego koloru. Po usmażeniu warto przełożyć je na ręcznik papierowy. W ten sposób można łatwo usunąć nadmiar oleju ze smażenia.

Jak zawijać krokiety w waflu?

Przygotowanie krokietów w waflu jest łatwe i szybkie, ale na zawijanie trzeba poświęcić nieco więcej czasu. Należy to robić dokładnie i powoli. Na wafle nakłada się jeszcze ciepły farsz i odstawia na kilka minut. W tym czasie wafle zmiękną i będzie można łatwo je zwinąć. Wafle z farszem zwija się jak roladę. Należy robić to starannie i zwijać je dość ścisło. Dzięki temu nie rozpadną się na patelni.

Jak podawać krokiety w waflu?

Pyszne krokiety bez naleśników to propozycja na polskie klasyczne danie w nowej odsłonie. Dzięki temu, że do krokietów nie trzeba smażyć naleśników, czas przygotowania znacznie się skraca. Krokiety w waflu sprawdzą się więc przez cały rok bez względu na okazję. To dobry pomysł na obiad czy jedną z potraw na święta Bożego Narodzenia. Zaletą krokietów w waflu jest to, że świetnie smakują następnego dnia po odgrzaniu na patelni lub w piekarniku.

SKŁADNIKI

  • 800 g kapusty kiszonej
  • 250 g pieczarek
  • 4 wafle tortowe
  • 2/3 szklanki bułki tartej do obtaczania
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę kiszoną poszatkować i przełożyć do garnka. Wlać wodę i dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż kapusta będzie miękka. Następnie dokładnie odcedzić.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać starte na tarce pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż pieczarki zaczną się lekko rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • Dodać ugotowaną i odciśniętą z wody kapustę kiszoną. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie wymieszać.
  • Na wafle równomiernie nałożyć porcje ciepłego farszu i odstawić na 3 minuty, aby zmiękły. Następnie zawinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki o długości około 5 cm.
  • Krokiety moczyć w roztrzepanych jajkach i obtaczać w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krokiety z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładać na deskę wyłożona ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z sosem i świeżymi ziołami.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szulc-Górska
więcej