Młoda kapusta duszona z ziemniakami. Wyśmienity pomysł na dodatek do kotletów

2021-11-15
Dorota Berezowska
Młoda kapusta duszona z ziemniakami. Wyśmienity pomysł na dodatek do kotletów
Autor: Shutterstock Młoda kapusta duszona z ziemniakami. Wyśmienity pomysł na dodatek do kotletów
łatwy
20 min
4

Duszona młoda kapusta z ziemniakami i koperkiem to wyśmienity pomysł na dodatek do kotletów, zarówno mięsnych, jak i jajecznych, czy grzybowych. Spieszmy się, bo sezon na młodą kapustę jest krótki, warto ją wykorzystać przynajmniej w kilku wariantach.

SKŁADNIKI

  • 1 duża lub 2 mniejsze główki młodej kapusty
  • 600-800 g ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 pomidorów
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki czerwonej czubrycy (ewentualnie mielonej papryki - ostrej lub łagodnej, zgodnie z upodobaniem)
  • 3 łyżki klarowanego masła lub oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę płuczemy, wykrawamy głąb i kroimy w ok. 2 cm kostkę.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na dość cienkie plastry.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki.
  • Do rozgrzanego rondla wrzucamy tłuszcz, cebulę i czosnek, chwilę dusimy, po czym wsypujemy kapustę i mieszamy. Gdy kapusta lekko zmięknie dodajemy ziemniaki, przyprawy, ok. 3/4 szklanki wody, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy aż ziemniaki zmiękną.
  • Kroimy pomidora w kostkę, koperek i szczypiorek siekamy drobno. Dodajemy wszystko do garnka z kapustą. Jeśli wody jest zbyt dużo odkrywamy pokrywkę, jeśli zbyt mało - dolewamy odrobinę wrzątku. Dusimy jeszcze do momentu, kiedy sos nabierze koloru od pomidorów.
  • Jeśli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go mąką lub zasmażką, albo trochę odparować. Podawać z ulubionymi kotletami.
Dorota Berezowska