Młoda kapusta duszona z ziemniakami. Wyśmienity pomysł na dodatek do kotletów
2021-11-15
łatwy
20 min
4
Duszona młoda kapusta z ziemniakami i koperkiem to wyśmienity pomysł na dodatek do kotletów, zarówno mięsnych, jak i jajecznych, czy grzybowych. Spieszmy się, bo sezon na młodą kapustę jest krótki, warto ją wykorzystać przynajmniej w kilku wariantach.
SKŁADNIKI
- 1 duża lub 2 mniejsze główki młodej kapusty
- 600-800 g ziemniaków
- 1-2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 pomidorów
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki czerwonej czubrycy (ewentualnie mielonej papryki - ostrej lub łagodnej, zgodnie z upodobaniem)
- 3 łyżki klarowanego masła lub oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę płuczemy, wykrawamy głąb i kroimy w ok. 2 cm kostkę.
- Ziemniaki obieramy i kroimy na dość cienkie plastry.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki.
- Do rozgrzanego rondla wrzucamy tłuszcz, cebulę i czosnek, chwilę dusimy, po czym wsypujemy kapustę i mieszamy. Gdy kapusta lekko zmięknie dodajemy ziemniaki, przyprawy, ok. 3/4 szklanki wody, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy aż ziemniaki zmiękną.
- Kroimy pomidora w kostkę, koperek i szczypiorek siekamy drobno. Dodajemy wszystko do garnka z kapustą. Jeśli wody jest zbyt dużo odkrywamy pokrywkę, jeśli zbyt mało - dolewamy odrobinę wrzątku. Dusimy jeszcze do momentu, kiedy sos nabierze koloru od pomidorów.
- Jeśli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go mąką lub zasmażką, albo trochę odparować. Podawać z ulubionymi kotletami.