Makaron i dynię zalewam sosem z dodatkiem tego sera. Ta jesienna zapiekanka bije inne na głowę

zapiekanka makaronowa z dynią i serem pleśniowym
Autor: Esin Deniz/ Shutterstock Z makaronu i dyni zrobisz pyszną zapiekankę. Składniki łączy ten znakomity sos serowy.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Jesień to czas, kiedy smakują potrawy sycące, rozgrzewające i dodające energii. Taka właśnie jest pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z dodatkiem dyni, którą uzupełnia aromatyczny sos z serem pleśniowym. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad w chłodny dzień. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić wyborną zapiekankę z makaronu i dyni z sosem z sera pleśniowego.

Jak zrobić sos śmietanowo-serowy do zapiekanki?

Sekretem smaku zapiekanki makaronowej z dynią przyrządzoną według tego prostego przepisu jest sos z sera pleśniowego i śmietany kremówki o zawartości tłuszczu 30 proc. Chociaż sos jest dość kaloryczny, stanowi znakomite uzupełnienie tego smacznego dania. Idealnie komponuje się z makaronem i dynią, podkreślając ich smak.

Jak zrobić sos do zapiekanki ze śmietany i sera pleśniowego? To łatwe i szybkie zadanie. Z kilku produktów w krótkim czasie można wyczarować ten obłędny dodatek do zapiekanki makaronowej. Najpierw trzeba podsmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać ser pleśniowy, śmietanę i przyprawy. Składniki należy gotować na małym ogniu, często mieszając, aż się połączą i zamienią w aksamitny sos. Zajmuje to około 10 minut.

Jak zrobić zapiekankę makaronową z dynią i sosem z sera pleśniowego?

Przepis na wyśmienitą zapiekankę z makaronu i dyni z sosem z sera pleśniowego to hit tegorocznej jesieni. Danie smakuje świetnie i jest sycące. Na liście składników znalazły się proste produkty, które można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Sezon na dynię jest w pełni, a dorodne okazy piętrzą się na bazarowych straganach. Teraz dynię można dostać w dobrej cenie, dlatego warto skorzystać z tego przepisu.

Jak więc przyrządzić smaczną i treściwą zapiekankę z dodatkiem dyni i sosu serowego? Wybierając ten sprawdzony przepis, potrawa uda się już za pierwszym razem. Zrobi wrażenie na każdym domowniku.

  • 1. krok – ugotowanie makaronu
  • 2. krok – przygotowanie sosu ze śmietany i sera pleśniowego
  • 3. krok – przełożenie do formy makaronu, dyni i pozostałych składników
  • 4. krok – zalanie makaronu i dyni sosem z sera pleśniowego
  • 5. krok – upieczenie zapiekanki makaronowej z dynią i sosem z sera pleśniowego w piekarniku

Jak podawać zapiekankę makaronową z dynią i sosem z sera pleśniowego?

Pyszna i aromatyczna zapiekanka z makaronu i dyni z sosem z sera pleśniowego to potrawa, która najlepiej smakuje w chłodne dni. Właśnie teraz, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, sprawdzi się najlepiej. Rozgrzewa, dodaje energii i poprawia humor. Zapiekanka makaronowa z tymi dodatkami to pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest na tyle sycące, że żadne dodatki nie są już potrzebne. Można jedynie podać domową surówkę, która uzupełni posiłek.

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu
  • 200 g dyni
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  •  
  • sos:
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 175 g sera pleśniowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z masłem i smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Wlać śmietankę, dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu i mieszać, aż ser się roztopi i powstanie gęsty sos.
  • Formę do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek i przełożyć ugotowany makaron. Dodać pokrojoną w małą kostkę dynię i wsypać posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.
  • Wlać sos i dokładnie wymieszać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej