Makaron i dynię zalewam sosem z dodatkiem tego sera. Ta jesienna zapiekanka bije inne na głowę
Dieta wegetariańska
Jesień to czas, kiedy smakują potrawy sycące, rozgrzewające i dodające energii. Taka właśnie jest pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z dodatkiem dyni, którą uzupełnia aromatyczny sos z serem pleśniowym. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad w chłodny dzień. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić wyborną zapiekankę z makaronu i dyni z sosem z sera pleśniowego.
Jak zrobić sos śmietanowo-serowy do zapiekanki?
Sekretem smaku zapiekanki makaronowej z dynią przyrządzoną według tego prostego przepisu jest sos z sera pleśniowego i śmietany kremówki o zawartości tłuszczu 30 proc. Chociaż sos jest dość kaloryczny, stanowi znakomite uzupełnienie tego smacznego dania. Idealnie komponuje się z makaronem i dynią, podkreślając ich smak.
Jak zrobić sos do zapiekanki ze śmietany i sera pleśniowego? To łatwe i szybkie zadanie. Z kilku produktów w krótkim czasie można wyczarować ten obłędny dodatek do zapiekanki makaronowej. Najpierw trzeba podsmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać ser pleśniowy, śmietanę i przyprawy. Składniki należy gotować na małym ogniu, często mieszając, aż się połączą i zamienią w aksamitny sos. Zajmuje to około 10 minut.
Jak zrobić zapiekankę makaronową z dynią i sosem z sera pleśniowego?
Przepis na wyśmienitą zapiekankę z makaronu i dyni z sosem z sera pleśniowego to hit tegorocznej jesieni. Danie smakuje świetnie i jest sycące. Na liście składników znalazły się proste produkty, które można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Sezon na dynię jest w pełni, a dorodne okazy piętrzą się na bazarowych straganach. Teraz dynię można dostać w dobrej cenie, dlatego warto skorzystać z tego przepisu.
Jak więc przyrządzić smaczną i treściwą zapiekankę z dodatkiem dyni i sosu serowego? Wybierając ten sprawdzony przepis, potrawa uda się już za pierwszym razem. Zrobi wrażenie na każdym domowniku.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – przygotowanie sosu ze śmietany i sera pleśniowego
- 3. krok – przełożenie do formy makaronu, dyni i pozostałych składników
- 4. krok – zalanie makaronu i dyni sosem z sera pleśniowego
- 5. krok – upieczenie zapiekanki makaronowej z dynią i sosem z sera pleśniowego w piekarniku
Jak podawać zapiekankę makaronową z dynią i sosem z sera pleśniowego?
Pyszna i aromatyczna zapiekanka z makaronu i dyni z sosem z sera pleśniowego to potrawa, która najlepiej smakuje w chłodne dni. Właśnie teraz, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, sprawdzi się najlepiej. Rozgrzewa, dodaje energii i poprawia humor. Zapiekanka makaronowa z tymi dodatkami to pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest na tyle sycące, że żadne dodatki nie są już potrzebne. Można jedynie podać domową surówkę, która uzupełni posiłek.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu
- 200 g dyni
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- sos:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 175 g sera pleśniowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z masłem i smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Wlać śmietankę, dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu i mieszać, aż ser się roztopi i powstanie gęsty sos.
- Formę do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek i przełożyć ugotowany makaron. Dodać pokrojoną w małą kostkę dynię i wsypać posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.