Kotlety ziemniaczane siostry Anastazji. Pomysł na niedrogi obiad
Dieta wegetariańska
Siostra Anastazja nie przestaje zadziwiać. Już nie tylko receptury na jej oryginalne i efektowne ciasta cieszą się dużą popularnością. Do sieci trafił przepis siostry Anastazji na kotlety z gotowanych ziemniaków. To pomysł na prosty i niedrogi obiad, który świetnie smakuje o każdej porze roku.
Jak zrobić kotlety ziemniaczane siostry Anastazji?
Ugotowane ziemniaki należy rozgnieść. Najlepiej zrobić to praską lub tłuczkiem. Do ziemniaków dodaje się podsmażone pieczarki z cebulą oraz mąkę, jajka, posiekaną natkę pietruszki i czosnek. Kotlety doprawia się solą i pieprzem. Składniki trzeba dokładnie wymieszać, a następnie uformować z nich zgrabne małe kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smaży się je na oleju na patelni.
Przepis na kotlety ziemniaczane siostry Anastazji
- Łatwy przepis to nie jedyna zaleta tego dania. W kotlecikach kryje się mnóstwo smaku i aromatu.
- Ziemniaczane kotlety robi się w miarę szybko. Ziemniaki można ugotować wcześniej. Kiedy stygną, warto usmażyć pieczarki z cebulą.
- Lista składników obejmuje produkty, które zawsze są w domu. Są to artykuły niedrogie i łatwo dostępne.
- Do przygotowania potrawy można wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu resztki się nie zmarnują.
- Z przepisu mogą skorzystać wegetarianie. To pomysł na obiad bez mięsa, więc sprawdzi się w takiej diecie.
- Weganie też mogą zrobić te pyszne kotlety z gotowanych ziemniaków. Wystarczy, że pominą dodatek jajek i zamienią je na siemię lniane.
- Natkę pietruszki zastąpi szczypiorek lub koperek.
Z czym podawać kotlety z ziemniaków?
Obiad z ziemniaczanymi kotletami siostry Anastazji będzie kompletny, jeżeli poda się do niego różne dodatki. Przykładem może tu być mix kolorowych sałat z sosem winegret lub surówka z czerwonej kapusty. Fani sztuki kulinarnej siostry Anastazji mogą wybrać surówkę z pora jej autorstwa. Do kotletów można też zaserwować sos czosnkowy lub ziołowy.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 200 g pieczarek
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju + do smażenia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i umyty ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia, a następnie rozgnieść praską lub tłuczkiem.
- Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Patelnię zestawić z ognia.
- Do ziemniaków dodać pieczarki z cebulą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajka i wsypać mąkę ziemniaczaną oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
- Z masy formować równe i małe kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i odłożyć na deskę.
- Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż będą rumiane.
- Podawać na ciepło z kolorową sałatą lub chrupiącą surówką.