Kotlety ziemniaczane siostry Anastazji. Pomysł na niedrogi obiad

kotlety ziemniaczane siostry Anastazji
Autor: Shutterstock Kotlety z gotowanych ziemniaków siostry Anastazji mają mnóstwo smaku.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Siostra Anastazja nie przestaje zadziwiać. Już nie tylko receptury na jej oryginalne i efektowne ciasta cieszą się dużą popularnością. Do sieci trafił przepis siostry Anastazji na kotlety z gotowanych ziemniaków. To pomysł na prosty i niedrogi obiad, który świetnie smakuje o każdej porze roku.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane siostry Anastazji?

Ugotowane ziemniaki należy rozgnieść. Najlepiej zrobić to praską lub tłuczkiem. Do ziemniaków dodaje się podsmażone pieczarki z cebulą oraz mąkę, jajka, posiekaną natkę pietruszki i czosnek. Kotlety doprawia się solą i pieprzem. Składniki trzeba dokładnie wymieszać, a następnie uformować z nich zgrabne małe kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smaży się je na oleju na patelni.

Przepis na kotlety ziemniaczane siostry Anastazji

  • Łatwy przepis to nie jedyna zaleta tego dania. W kotlecikach kryje się mnóstwo smaku i aromatu.
  • Ziemniaczane kotlety robi się w miarę szybko. Ziemniaki można ugotować wcześniej. Kiedy stygną, warto usmażyć pieczarki z cebulą.
  • Lista składników obejmuje produkty, które zawsze są w domu. Są to artykuły niedrogie i łatwo dostępne.
  • Do przygotowania potrawy można wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu resztki się nie zmarnują.
  • Z przepisu mogą skorzystać wegetarianie. To pomysł na obiad bez mięsa, więc sprawdzi się w takiej diecie.
  • Weganie też mogą zrobić te pyszne kotlety z gotowanych ziemniaków. Wystarczy, że pominą dodatek jajek i zamienią je na siemię lniane.
  • Natkę pietruszki zastąpi szczypiorek lub koperek.

Z czym podawać kotlety z ziemniaków?

Obiad z ziemniaczanymi kotletami siostry Anastazji będzie kompletny, jeżeli poda się do niego różne dodatki. Przykładem może tu być mix kolorowych sałat z sosem winegret lub surówka z czerwonej kapusty. Fani sztuki kulinarnej siostry Anastazji mogą wybrać surówkę z pora jej autorstwa. Do kotletów można też zaserwować sos czosnkowy lub ziołowy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju + do smażenia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i umyty ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia, a następnie rozgnieść praską lub tłuczkiem.
  • Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do ziemniaków dodać pieczarki z cebulą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajka i wsypać mąkę ziemniaczaną oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • Z masy formować równe i małe kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i odłożyć na deskę.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż będą rumiane.
  • Podawać na ciepło z kolorową sałatą lub chrupiącą surówką.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej