Kotlety ze schabu duszone z suszonymi pomidorami - sposób na soczysty schab w śródziemnomorskim stylu
2022-06-26
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Uwielbiamy porządne polskie schabowe w panierce, ale w letnie dni stawiamy na nieco lżejsze obiady. Dlatego szukam sposobów na smaczne przygotowanie schabu bez panierki. Tym razem kotleciki planowałam udusić w sosie własnym, ale w trakcie przygotowywania wpadł mi w oko słoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami. I tak powstało to danie. Świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą i makaronem. A resztki z patelni wyjadamy kawałkiem białej bułeczki.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety ze schabu
- 1 cebula, posiekana w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 5-6 suszonych pomidorów z zalewy ziołowej, pokrojone w paski
- szczypta mielonej wędzonej papryki
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej i masło, gdy się rozpuszcza i połączą obsmażyć kotlety z obu stron po 2-3 minuty, aby się zamknęły i lekko zrumieniły.
- Kotlety zdjąć z patelni a na tłuszcz wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dodać czosnek i oprószyć wędzoną papryką.
- Składniki na patelni wymieszać i podgrzewać chwilę, aż czosnek zacznie mocno pachnieć, wtedy doda pomidory i włożyć ponownie mięso.
- Całość podlać niewielka ilością wody, wystarczy tyle by przykryła mięso. Dusić pod przykryciem, aż schab będzie miękki.
- Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami z wody i lekka surówką z zielonej sałaty z kilkoma kroplami oleju z pomidorów.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne