Kluski migdałowe z sosem brzoskwiniowym - przepis na oryginalne kluski
2021-03-29

średni
30 min
4
Kluski migdałowe to pomysł na oryginalne danie na słodko. Podawane są z sosem brzoskwiniowym. Brzoskwinie - owoce bogate w witaminy A i C oraz wapń, potas i błonnik - smakują nie tylko na surowo. Są też wdzięcznym składnikiem dań na gorąco. Sprawdźcie sami!
Polecamy:
Ciasto jajko sadzone - przepis na efektowny sernik z brzoskwiniami
Peach pie: amerykański placek z brzoskwiniami
Kuskus z brzoskwiniami i orzechami - prosty przepis
Obłędne knedle serowe z brzoskwiniami
SKŁADNIKI
- ¼ szklanki płatków migdałowych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki serka pleśniowego
- ¼ szklanki chudego mleka
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- Masa brzoskwiniowa:
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 6 średniej wielkości brzoskwiń (poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki - wtedy należy pominąć cukier oraz zmniejszyć ilość wody)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Ułóż migdały na blasze i praż, aż nabiorą złotego koloru. Następnie przełóż je do miski i wymieszaj z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i odstaw.
- Zmiksuj ser, mleko, wanilię i dodaj do produktów w miseczce. Wymieszaj.
- Brzoskwinie pokrój na kawałki.
- Wodę, cukier i brzoskwinie zagotuj na patelni. Zmniejsz płomień i duś bez przykrycia przez 5 minut.
- Z ciasta serowego uformuj 4 jednakowej wielkości kulki i duś przez ok. 10 minut razem z brzoskwiniami na przykrytej patelni.
- Gotowe danie rozłóż na talerze.