Jamie Oliver podpowiada co jeść latem. Rosti z batatów to strzał w 10

Dieta wegetariańska
Masz ochotę na coś ciekawego na lunch? Jamie Oliver ma na to sposób. Wypróbuj jego przepis na rosti z batatów. Są proste do przygotowania, a smakują obłędnie. To idealny posiłek na letnie dni, ponieważ jest szybki, łatwy i zdrowy. Zasmakuje całej rodzinie.
Czy warto używać batatów do rosti? Smaczne i dobre dla zdrowia
Jamie Oliver podzielił się ciekawym przepisem na pyszne rosti z batatów. Są proste w przygotowaniu a wyglądają i smakują niesamowicie. Wystarczy dosłownie kilka składników, by zachwycić każdego tym przepysznym daniem.
Same w sobie bataty są świetnym zamiennikiem dla ziemniaków. Zawierają bowiem całą masę błonnika i beta-karotenu. Co więcej, znajdziemy w nich również mangan, potas, magnez i witaminy C, B6 i D.
Z czym jeść rosti z batatów? Te dodatki sprawdzą się idealnie
Choć oryginalnie rosti smaży się w całości, to w tym przepisie dzielimy je jednak na 4 części, tworząc z nich "kotleciki". Ułatwia to bowiem cały proces smażenia w szczególności jeśli chcemy smażyć je w gofrownicy czy tosterze. Jednak dzielenie masy jest niezwykle proste i możemy to bez problemu zrobić rękoma.
Nasze rosti możemy jeść same, ale świetnie będzie pasowała do nich również świeża sałatka wiosenna z ogórkiem, sałatą, rzodkiewką i świeżym winegret. Możemy je podawać również z kwaśną śmietaną, boczkiem i wieloma innymi dodatkami. Wszystko zależy od naszych preferencji.
SKŁADNIKI
- 400 g batatów
- 1 jajko
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g mieszanki nasion
- 50 g sera tartego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bataty myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- W misce doprawiamy go solą i pieprzem
- Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, ser i nasiona.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Rosti można smażyć na patelni, w tosterze lub gofrownicy.