Jamie Oliver podpowiada co jeść latem. Rosti z batatów to strzał w 10

Jamie Oliver podpowiada co jeść latem. Rosti z batatów to strzał w 10
Autor: Shutterstock.com Jamie Oliver podpowiada co jeść latem. Rosti z batatów to strzał w 10
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Masz ochotę na coś ciekawego na lunch? Jamie Oliver ma na to sposób. Wypróbuj jego przepis na rosti z batatów. Są proste do przygotowania, a smakują obłędnie. To idealny posiłek na letnie dni, ponieważ jest szybki, łatwy i zdrowy. Zasmakuje całej rodzinie.

Czy warto używać batatów do rosti? Smaczne i dobre dla zdrowia

Jamie Oliver podzielił się ciekawym przepisem na pyszne rosti z batatów. Są proste w przygotowaniu a wyglądają i smakują niesamowicie. Wystarczy dosłownie kilka składników, by zachwycić każdego tym przepysznym daniem.

Same w sobie bataty są świetnym zamiennikiem dla ziemniaków. Zawierają bowiem całą masę błonnika i beta-karotenu. Co więcej, znajdziemy w nich również mangan, potas, magnez i witaminy C, B6 i D.

Z czym jeść rosti z batatów? Te dodatki sprawdzą się idealnie

Choć oryginalnie rosti smaży się w całości, to w tym przepisie dzielimy je jednak na 4 części, tworząc z nich "kotleciki". Ułatwia to bowiem cały proces smażenia w szczególności jeśli chcemy smażyć je w gofrownicy czy tosterze. Jednak dzielenie masy jest niezwykle proste i możemy to bez problemu zrobić rękoma.

Nasze rosti możemy jeść same, ale świetnie będzie pasowała do nich również świeża sałatka wiosenna z ogórkiem, sałatą, rzodkiewką i świeżym winegret. Możemy je podawać również z kwaśną śmietaną, boczkiem i wieloma innymi dodatkami. Wszystko zależy od naszych preferencji.

SKŁADNIKI

  • 400 g batatów
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mieszanki nasion
  • 50 g sera tartego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bataty myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • W misce doprawiamy go solą i pieprzem
  • Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, ser i nasiona.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Rosti można smażyć na patelni, w tosterze lub gofrownicy.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej