Gotuję jajka, siekam i mieszam z tymi składnikami. Chrupiące kotleciki to pyszny wege obiad

chrupiące kotleciki jajeczne
Autor: Shutterstock Oto chrupiące kotleciki jajeczne, które się nie rozpadają. Odkryj najlepszy przepis na obiad bez mięsa.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Chrupiące kotleciki jajeczne to pomysł na pyszny obiad nie tylko dla wegetarian. To pełne smaku danie przypadnie do gustu każdemu. Kotleciki są pyszne, aromatyczne i sycące. Przepis na kotlety z gotowanych jajek jest bardzo łatwy, a przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu. Zobaczcie, jak zrobić obłędnie chrupiące kotleciki jajeczne, które zachwycą od pierwszego kęsa.

Co dodajemy do kotletów z jajek?

W tym sprawdzonym przepisie pyszne domowe kotleciki jajeczne o chrupiącej konsystencji robi się z kilku prostych składników. Lista potrzebnych produktów nie jest tak bardzo długa. Jeżeli gotujecie w domu na co dzień, większość z nich na pewno macie w kuchennych szafkach i w lodówce. To popularne i niedrogie składniki, które łatwo kupić w większych i mniejszych sklepach bez względu na porę roku.

Z czego więc zrobić najlepsze chrupiące kotleciki jajeczne? Aby przyrządzić to wegetariańskie danie na obiad, należy przygotować takie składniki jak:

  • jajka
  • warzywa – cebula, marchewka, czosnek, szczypiorek
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić chrupiące kotlety z jajek?

Przepis na pyszne i doskonale chrupiące kotleciki z ugotowanych na twardo jajek jest prosty i nie wymaga długiego czasu w kuchni. Warto jednak pamiętać, żeby jajka ugotować wcześniej i odstawić do ostygnięcia. Dzięki temu łatwiej się obierają i kroją.

Jak więc zrobić domowe chrupiące kotleciki jajeczne? To łatwy i sprawdzony przepis, dzięki któremu każdy zrobi wyśmienite kotleciki z jajek na obiad.

  • 1. krok – posiekanie jajek ugotowanych na twardo
  • 2. krok – wymieszanie jajek z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – uformowanie kotlecików
  • 4. krok – usmażenie kotlecików jajecznych na patelni

Co zrobić, żeby kotlety z jajek się nie rozpadały?

Wiele osób nie smaży kotletów jajecznych, ponieważ mają złe doświadczenia. Podczas przyrządzania dania kotleciki rozpadały się na patelni i zamieniały w nieapetyczną breję. Nie warto się jednak poddawać. Przygotowane według tego przepisu domowe kotleciki jajeczne zawsze się udają i nie rozpadają się w czasie smażenia. Tajemnica tkwi w odpowiednio dobranych składnikach. Do masy jajecznej dodaje się bułkę tartą i mąkę pszenną. Te dwa produkty sprawiają, że chrupiące kotleciki jajeczne nie rozpadną się w czasie smażenia na patelni.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo + 2 surowe
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane na twardo jajka obrać i bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miski.
  • Dodać startą na tarce marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać bułkę tartą i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Wbić 2 jajka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy jajecznej równe i nieduże kotleciki. Odkładać na deskę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kotleciki z obu stron, aż zaczną się lekko rumienić i staną się chrupiące. Usmażone kotleciki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z kolorową sałatą z sosem winegret i domowym sosem jogurtowym.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej