Gotuję jajka, siekam i mieszam z tymi składnikami. Chrupiące kotleciki to pyszny wege obiad
Dieta wegetariańska
Chrupiące kotleciki jajeczne to pomysł na pyszny obiad nie tylko dla wegetarian. To pełne smaku danie przypadnie do gustu każdemu. Kotleciki są pyszne, aromatyczne i sycące. Przepis na kotlety z gotowanych jajek jest bardzo łatwy, a przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu. Zobaczcie, jak zrobić obłędnie chrupiące kotleciki jajeczne, które zachwycą od pierwszego kęsa.
Co dodajemy do kotletów z jajek?
W tym sprawdzonym przepisie pyszne domowe kotleciki jajeczne o chrupiącej konsystencji robi się z kilku prostych składników. Lista potrzebnych produktów nie jest tak bardzo długa. Jeżeli gotujecie w domu na co dzień, większość z nich na pewno macie w kuchennych szafkach i w lodówce. To popularne i niedrogie składniki, które łatwo kupić w większych i mniejszych sklepach bez względu na porę roku.
Z czego więc zrobić najlepsze chrupiące kotleciki jajeczne? Aby przyrządzić to wegetariańskie danie na obiad, należy przygotować takie składniki jak:
- jajka
- warzywa – cebula, marchewka, czosnek, szczypiorek
- bułka tarta
- mąka pszenna
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Jak zrobić chrupiące kotlety z jajek?
Przepis na pyszne i doskonale chrupiące kotleciki z ugotowanych na twardo jajek jest prosty i nie wymaga długiego czasu w kuchni. Warto jednak pamiętać, żeby jajka ugotować wcześniej i odstawić do ostygnięcia. Dzięki temu łatwiej się obierają i kroją.
Jak więc zrobić domowe chrupiące kotleciki jajeczne? To łatwy i sprawdzony przepis, dzięki któremu każdy zrobi wyśmienite kotleciki z jajek na obiad.
- 1. krok – posiekanie jajek ugotowanych na twardo
- 2. krok – wymieszanie jajek z pozostałymi składnikami
- 3. krok – uformowanie kotlecików
- 4. krok – usmażenie kotlecików jajecznych na patelni
Co zrobić, żeby kotlety z jajek się nie rozpadały?
Wiele osób nie smaży kotletów jajecznych, ponieważ mają złe doświadczenia. Podczas przyrządzania dania kotleciki rozpadały się na patelni i zamieniały w nieapetyczną breję. Nie warto się jednak poddawać. Przygotowane według tego przepisu domowe kotleciki jajeczne zawsze się udają i nie rozpadają się w czasie smażenia. Tajemnica tkwi w odpowiednio dobranych składnikach. Do masy jajecznej dodaje się bułkę tartą i mąkę pszenną. Te dwa produkty sprawiają, że chrupiące kotleciki jajeczne nie rozpadną się w czasie smażenia na patelni.
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo + 2 surowe
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane na twardo jajka obrać i bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miski.
- Dodać startą na tarce marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać bułkę tartą i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Wbić 2 jajka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy jajecznej równe i nieduże kotleciki. Odkładać na deskę.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kotleciki z obu stron, aż zaczną się lekko rumienić i staną się chrupiące. Usmażone kotleciki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z kolorową sałatą z sosem winegret i domowym sosem jogurtowym.