Duszona młoda kapusta z pieczarkami

Duszona młoda kapusta z pieczarkami
Autor: Shutterstock Duszona młoda kapusta z pieczarkami to smaczne danie na codzienny obiad.
łatwy
30 min
4

Duszona młoda kapusta z pieczarkami to pomysłowe danie na niedrogi obiad. Smak kapuścianego gulaszu wzbogacają smaki kiełbasy oraz pieczarek, a podkreślają go dorodne pomidory.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • główka kapusty
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • szklanka bulionu
  • 2 kawałki cienkiej kiełbasy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek kopru
  • sól i pieprz
  • kminek mielony
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę umyć, poszatkować i zalać w garnku bulionem. Dusić na małym ogniu aż zmięknie.
  • Cebulę i pieczarki obrać i pokroić, zrumienić na rozgrzanym maśle. Na koniec wrzucić obrane i pokrojone pomidory.
  • Składniki z patelni przełożyć do garnka z kapustą i wymieszać, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  • Gotować do odparowania nadmiaru wody, a następnie przyprawić solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny.
  • Na koniec oprószyć delikatnie mąką i podawać ze świeżym pieczywem.