Duszona młoda kapusta z pieczarkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Duszona młoda kapusta z pieczarkami to pomysłowe danie na niedrogi obiad. Smak kapuścianego gulaszu wzbogacają smaki kiełbasy oraz pieczarek, a podkreślają go dorodne pomidory.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- główka kapusty
- 0,5 kg pieczarek
- 2 średnie pomidory
- 1 cebula
- szklanka bulionu
- 2 kawałki cienkiej kiełbasy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- pęczek kopru
- sól i pieprz
- kminek mielony
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę umyć, poszatkować i zalać w garnku bulionem. Dusić na małym ogniu aż zmięknie.
- Cebulę i pieczarki obrać i pokroić, zrumienić na rozgrzanym maśle. Na koniec wrzucić obrane i pokrojone pomidory.
- Składniki z patelni przełożyć do garnka z kapustą i wymieszać, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę.
- Gotować do odparowania nadmiaru wody, a następnie przyprawić solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny.
- Na koniec oprószyć delikatnie mąką i podawać ze świeżym pieczywem.