Czerwona kapusta pieczona z orzechami: samodzielne danie lub pyszny dodatek

Czerwona kapusta pieczona z orzechami: samodzielne danie lub pyszny dodatek
Autor: Shutterstock Smakowita kapusta czerwona pieczona z orzechami, jabłkami i cebulą
łatwy
30 min
4

Czerwona kapusta pieczona z orzechami to przepyszne samodzielne danie lub apetyczny dodatek do innych potraw. Współczesna kuchnia to przede wszystkim nowe podejście do sztuki przygotowania warzyw, traktowania ich technikami ognia, jak mięso. Pieczenie kondensuje smak wewnątrz kapusty i rewanżuje się prawdziwą eksplozją w ustach. Polecam!

SKŁADNIKI

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1/2 szklanki mieszanki orzechów lub orzechów i pestek
  • 1/2 szklanki roślinnego zamiennika sera, startego na wiórki
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 ząbek czosnku, posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 3-5 gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z czerwonej kapusty usunąć zewnętrzne, uszkodzone liście. Wyciąć głąb, nie naruszając liści. Pokroić na plastry grubości 2-3 cm.
  • Jabłka nie obierać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na półplasterki. Cebulę obrać, pokroić na talarki. 
  • Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, musztardą, czosnkiem i miodem. 
  • Na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć plastry kapusty, plasterki jabłek i cebuli. Za pomocą pędzla posmarować warzywa przygotowaną marynatą.
  • Na plastrach kapusty ułożyć porcje posiekanych grubo orzechów. Posypać zamiennikiem sera. 
  • Na zawartości blachy rozłożyć porwane gałązki tymianku. 
  • Wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut w temperaturze 200°C.
  • Podawać kapustę obłożoną pieczonymi jabłkami i cebulą. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Nadal głodni? Specjalnie dla Was kilka przepisów z kapustą w roli głównej:

Czerwona kapusta pieczona: przepis na steki z kapusty

Duszona kapusta z jabłkiem i cebulą: przepyszny bigos ze świeżej kapusty

Młoda kapusta pieczona pod śmietaną: przepis na przystawkę palce lizać!

Fenomenalna zapiekanka z kapusty i ryżu z warzywami

Kotlety z ziemniaków i młodej kapusty: zniewalająco pulchne i smaczne kotlety bezmięsne

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej