Kotlety z ziemniaków i młodej kapusty: zniewalająco pulchne i smaczne kotlety bezmięsne

Kotlety z ziemniaków i młodej kapusty: zniewalająco pulchne i smaczne kotlety bezmięsne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pulchne i pyszne kotlety z ziemniaków i młodej kapusty

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kotlety z ziemniaków i młodej kapusty to idealne połączenie ulubionych smaków. To także sprytny sposób na wykorzystanie duszonej młodej kapusty, która nam została z poprzedniego dnia. Te zniewalająco pulchne i smaczne kotlety bezmięsne świetnie sprawdzą się w roli ciepłej kolacji. 

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty

  • 1 duża cebula lub 2 średnie

  • 1,5 kg ziemniaków, mącznistych lub oznaczonych "do pieczenia"

  • 2 jajka M

  • 6 łyżek mąki pszennej

  • sól i pieprz

  • 1 pęczek koperku, posiekany

  • bułka tarta do obtaczania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę zszatkować drobno, cebulę również zszatkować lub drobno posiekać.

  • Kapustę i cebulę posypać solą, wygnieść i odstawić na 30 minut. Kapustę odcisnąć. Zalać wodą niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Odparować większość wody. Ostudzić.

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dobrze utłuc.

  • Do dużej miski przełożyć ugotowaną kapustę, ziemniaki, dodać jajka i mąkę. Wymieszać wszystko razem. Dodać posiekany koperek i ponownie wymieszać.

  • Z masy formować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

  • Podawać z sosem pieczarkowym lub śmietanowym.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2