Fenomenalna zapiekanka z kapusty i ryżu z warzywami: łatwy przepis na obfity obiad

Fenomenalna zapiekanka z kapusty i ryżu z warzywami: łatwy przepis na obfity obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obłędnie pyszna zapiekanka z kapusty i ryżu - cała tajemnica tkwi w odpowiednim spreparowaniu warzyw

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fenomenalna zapiekanka z kapusty i ryżu z warzywami to naprawdę łatwy przepis na obfity obiad. Odkąd przestałam jeść mięso, szukam inspiracji do przygotowania sycących, pełnowartościowych posiłków bezmięsnych. I oto przepis na przepyszną zapiekankę kapuścianą! 

Składniki

  • 1/2 średniej główki kapusty

  • 1-2 marchewki

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 puszka kukurydzy, odcedzonej

  • 100 g ryżu

  • 4 czubate łyżki wegańskiego majonezu z ziaren słonecznika

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 100 g wegańskiego zamiennika sera żółtego, startego na tarce

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

  • sól i pieprz

  • 1 pomidor pokrojony na plasterki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę po usunięciu głąba poszatkować. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Odcedzić.

  • Ryż ugotować do miękkości.

  • Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Usmażyć na gorącym oleju. 

  • W misce wymieszać blanszowaną kapustę, ugotowany ryż, odcedzoną kukurydzę i usmażoną marchewkę z cebulą i czosnkiem. Dodać majonez, przecier pomidorowy, starty ser i wymieszać.

  • Masę przełożyć do naczynia posmarowanego olejem. Wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie plasterki pomidora.

  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut w temperaturze 180°C. 

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).