Młoda kapusta pieczona pod śmietaną: przepis na przystawkę palce lizać!

Młoda kapusta pieczona pod śmietaną: przepis na przystawkę palce lizać!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczona młoda kapusta jest pyszna!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Młoda kapusta pieczona pod śmietaną to łatwy przepis na ciepłą przystawkę. Przystawkę, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Polecamy przepis na pieczoną młoda kapustę w sosie śmietanowym. Po prostu palce lizać!

Składniki

  • 1/2 główki (około 600 g) dorodnej młodej kapusty

  • 6 łyżek śmietany

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 2 łyżki sera bursztyn, startego na tarce o drobnych otworach

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę pokroić na 4 części. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia.

  • Wymieszać śmietanę z przyprawami.

  • Sosem śmietanowym polać kapustę. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec około 15 minut. 

  • Następnie wlać bulion warzywny i piec jeszcze 30 minut lub do chwili, gdy kapusta będzie miękka. 

  • Na koniec posypać tartym serem bursztyn i zapiekać jeszcze 5 minut lub do chwili gdy ser się stopi i lekko przyrumieni. 

  • Podawać jako samodzielne danie lub przystawkę do mięsa. 

Młoda kapusta - najlepsze wiosenne warzywo

Kapusta to warzywo bogate w witaminę C i mnóstwo antyoksydantów. Szczególnie młoda kapusta to skarbnica foliantów i innych związków odżywczych. Najwcześniejszą odmianą jest kapusta stożkowa lub stożkowata, zwana również spiczastą. Polecamy wybór przepisów, które mogą być dla Was inspiracją Młoda kapusta na ciepło - 15 przepisów na dania z młodej kapusty

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1