Makaron zapiekany z tuńczykiem i brokułami: łatwy przepis na codzienne gotowanie
Młoda kapusta pieczona pod śmietaną: przepis na przystawkę palce lizać!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pieczona młoda kapusta jest pyszna!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Młoda kapusta pieczona pod śmietaną to łatwy przepis na ciepłą przystawkę. Przystawkę, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Polecamy przepis na pieczoną młoda kapustę w sosie śmietanowym. Po prostu palce lizać!
Składniki
1/2 główki (około 600 g) dorodnej młodej kapusty
6 łyżek śmietany
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki sera bursztyn, startego na tarce o drobnych otworach
Przygotowanie krok po kroku:
Kapustę pokroić na 4 części. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia.
Wymieszać śmietanę z przyprawami.
Sosem śmietanowym polać kapustę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec około 15 minut.
Następnie wlać bulion warzywny i piec jeszcze 30 minut lub do chwili, gdy kapusta będzie miękka.
Na koniec posypać tartym serem bursztyn i zapiekać jeszcze 5 minut lub do chwili gdy ser się stopi i lekko przyrumieni.
Podawać jako samodzielne danie lub przystawkę do mięsa.
Młoda kapusta - najlepsze wiosenne warzywo
Kapusta to warzywo bogate w witaminę C i mnóstwo antyoksydantów. Szczególnie młoda kapusta to skarbnica foliantów i innych związków odżywczych. Najwcześniejszą odmianą jest kapusta stożkowa lub stożkowata, zwana również spiczastą. Polecamy wybór przepisów, które mogą być dla Was inspiracją Młoda kapusta na ciepło - 15 przepisów na dania z młodej kapusty
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska