Duszona kapusta z jabłkiem i cebulą: przepyszny bigos ze świeżej kapusty po niemiecku

Duszona kapusta z jabłkiem i cebulą: przepyszny bigos ze świeżej kapusty po niemiecku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Duszona kapusta z jabłkiem i cebulą to pyszne danie główne lub dodatek do innych potraw

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszona kapusta z jabłkiem i cebulą to doskonały bigos ze świeżej kapusty. Dodatek jabłka i musztardy gruboziarnistej nadaje jesiennej kapuście kwaskowy smak, tak lubiany przez nas wszystkich. Duszona kapusta doskonale pasuje zarówno do dań jarskich, jak i mięsnych. Wyrób należy do Was!

Składniki

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • 1 łyżka masła

  • 1 cebula, pokrojona w talarki

  • 1 kg kapusty, pokrojonej w paski lub zszatkowanej

  • 1 jabłko, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone na plasterki

  • 1/2 szklanki piwa jasnego

  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zszatkowaną kapustę wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 5 minut. Odsącz. 

  • W szerokim rondlu rozgrzej oliwę oraz masło. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut lub do momentu, aż cebula będzie miękka.

  • Dodaj sparzoną kapustę i surowe jabłko, smaż jeszcze 3 minuty, mieszając, aby nie przypalić kapusty.

  • Wlej piwo i bulion. Dodaj musztardę, sól, pieprz i cukier. Duś na średnim ogniu przez 20 minut, często mieszając.

  • Jeśli płyn odparuje przed końcem gotowania, zmniejsz ogień i dodaj nieco przegotowanej wody.

  • Weganom proponuję podać duszoną kapustę z grillowanymi pieczarkami portobello. Mięsożercom polecam kapustę z jabłkiem do wieprzowiny.

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).