Pieczona kapusta: smaczny dodatek do obiadu

2019-05-31 9:25

Pieczona kapusta to smaczny dodatek do obiadu. Bardzo łatwo go przygotować. 

Pieczona kapusta: smaczny dodatek do obiadu
Autor: Shutterstock
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Pieczona kapusta jest bardzo smacznym dodatkiem. Jeśli chcemy podać ją do pieczonego mięsa, to wystarczy przyprawić kawałki kapusty i ułożyć obok pieczeni. 

Polecamy także: Kapusta - dlaczego warto ją jeść? Zalety kapusty

Składniki dla 4-6 osób:

1 główka kapusty

1 papryczka chili

1 łyżka natki pietruszki lub natki kolendry

6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju

sól i pieprz

Usunąć wierzchnie liście kapusty, wyciąć środek głąba, tak aby po pokrojeniu liści nie rozpadły się.

Główkę przeciąć na pół, a następnie każdą połówkę na jeszcze na trzy części

Oliwę zmiksować z posiekaną papryczką chili i natką pietruszki.

Kapustę ułożyć na blasze do pieczenia i skropić połową oliwy z przyprawami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 60 minut.

Przed podaniem skropić pozostałą oliwą. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska