Pieczona kapusta: smaczny dodatek do obiadu

Pieczona kapusta: smaczny dodatek do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczona kapusta to smaczny dodatek do obiadu. Bardzo łatwo go przygotować. 

Pieczona kapusta jest bardzo smacznym dodatkiem. Jeśli chcemy podać ją do pieczonego mięsa, to wystarczy przyprawić kawałki kapusty i ułożyć obok pieczeni. 

Polecamy także: Kapusta - dlaczego warto ją jeść? Zalety kapusty

Składniki dla 4-6 osób:

  • 1 główka kapusty

  • 1 papryczka chili

  • 1 łyżka natki pietruszki lub natki kolendry

  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Usunąć wierzchnie liście kapusty, wyciąć środek głąba, tak aby po pokrojeniu liści nie rozpadły się.

  • Główkę przeciąć na pół, a następnie każdą połówkę na jeszcze na trzy części

  • Oliwę zmiksować z posiekaną papryczką chili i natką pietruszki.

  • Kapustę ułożyć na blasze do pieczenia i skropić połową oliwy z przyprawami.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 60 minut.

  • Przed podaniem skropić pozostałą oliwą. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Ocena: 3,3