Włoska kapusta zapiekana z gorgonzolą - pyszne i łatwe danie dla zaradnych

Włoska kapusta zapiekana z gorgonzolą - pyszne i łatwe danie dla zaradnych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Włoska kapusta zapiekana z gorgonzolą to pyszne i niedrogie danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka z kapusty? Czemu nie? Włoska kapusta zapiekana z serem gorgonzola to smaczne i niezwykle aromatyczne danie, a przy tym niedrogie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki

  • 0,5 kg kapusty włoskiej

  • 150 g gorgonzoli

  • 50 g gęstej śmietany

  • 1 pęczek szczypiorku

  • pieprz i sól

  • 2 łyżki siekanych migdałów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę opłukać, przekroić 8 części, usunąć głąb i wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 8 minut. Odcedzić, zahartować zimną wodą i osączyć.

  • Gorgonzolę rozgnieść widelcem i wymieszać ze śmietaną, dodać posiekany szczypiorek, pieprz i sól.

  • Kapustę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem blaszce lub naczyniu do zapiekania, posypać siekanymi migdałami i zalać sosem serowym.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 25 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1,3