Cukinia na ostro - jak zrobić smażoną cukinię z chili?
Cukinia może królować na naszych stołach przez cały rok, ale jej sezon przypada na lato i wówczas jest najsmaczniejsza. Charakterystyczny smak cukinii nie wymaga zbyt wielu dodatków, możemy ją jedynie podsmażyć i dodać przyprawy takie jak tymianek czy mięta i danie gotowe. Polecamy sprawdzony przepis na smażoną cukinię na ostro, której charakteru i wyrazistości nadaje chili.
Super cukinia
Cukinia to warzywo często używane w kuchni. Owoce cukinii można zapiekać, dodawać do muffinów, placków a nawet jeść na surowo. Cukinia najlepsza jest młoda, o owocach długości 10-15 cm, ale i większe warzywa znajdą zastosowanie w kuchni na przykład jako leczo, tylko musimy pamiętać, aby je obierać. Jadalne również są kwiaty cukinii - najsmaczniejsze - zapiekane w cieście.
Polecamy też:
Cukinia na ostro - jak zrobić smażoną cukinię z chili?
Marynowana na słodko cukinia jak ananas
Cukinia gotowana na parze - dietetyczny dodatek do obiadu
Cukinia faszerowana pęczakiem i warzywami - sprawdzony przepis
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dymkę kroimy w plasterki.
- Ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki.
- Z papryczki usuwamy gniazda i również kroimy na plastry.
- Umytą cukinię kroimy w słupki o grubości 1 cm i wkładamy do miski.
- Dodajemy tymianek i skrapiamy niewielką ilością oliwy.
- Odstawiamy na około 20 minut.
- Oliwę rozgrzewamy w garnku i podsmażamy cebulkę, czosnek i papryczkę na małym ogniu.
- Dodajemy cukinię i smażymy około 7-10 minut ciągle mieszając.