Cukinia na ostro - jak zrobić smażoną cukinię z chili?

2021-03-29
Cukinia na ostro
Autor: Shutterstock Cukinia to warzywo, które ma łagodny smak. Dzięki przełamaniu go ostrością papryki chilli, osiągniemy niepowtarzalny duet.
łatwy
20 min
4

Cukinia może królować na naszych stołach przez cały rok, ale jej sezon przypada na lato i wówczas jest najsmaczniejsza. Charakterystyczny smak cukinii nie wymaga zbyt wielu dodatków, możemy ją jedynie podsmażyć i dodać przyprawy takie jak tymianek czy mięta i danie gotowe. Polecamy sprawdzony przepis na smażoną cukinię na ostro, której charakteru i wyrazistości nadaje chili.

Super cukinia

Cukinia to warzywo często używane w kuchni. Owoce cukinii można zapiekać, dodawać do muffinów, placków a nawet jeść na surowo. Cukinia najlepsza jest młoda, o owocach długości 10-15 cm, ale i większe warzywa znajdą zastosowanie w kuchni na przykład jako leczo, tylko musimy pamiętać, aby je obierać. Jadalne również są kwiaty cukinii - najsmaczniejsze - zapiekane w cieście.

Polecamy też:

Cukinia na ostro - jak zrobić smażoną cukinię z chili?

Marynowana na słodko cukinia jak ananas

Cukinia gotowana na parze - dietetyczny dodatek do obiadu

Cukinia faszerowana pęczakiem i warzywami - sprawdzony przepis

Cukinia faszerowana kiełbasą

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dymkę kroimy w plasterki.
  • Ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki.
  • Z papryczki usuwamy gniazda i również kroimy na plastry.
  • Umytą cukinię kroimy w słupki o grubości 1 cm i wkładamy do miski.
  • Dodajemy tymianek i skrapiamy niewielką ilością oliwy.
  • Odstawiamy na około 20 minut.
  • Oliwę rozgrzewamy w garnku i podsmażamy cebulkę, czosnek i papryczkę na małym ogniu.
  • Dodajemy cukinię i smażymy około 7-10 minut ciągle mieszając.