Cukinia faszerowana pęczakiem i warzywami - sprawdzony przepis

2021-03-29
cukinia-faszerowana-peczakiem-i-warzywami-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Cukinie można podawać na wiele sposobów, z mięsem, kaszą, warzywami i serami...
łatwy
20 min
4

Prezentujemy przepis na ciekawe danie z cukinii. Będzie nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Oto, jak krok po kroku, przygotować cukinię faszerowaną pęczakiem  i warzywami.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie cukinie
  • 1⁄2 szklanki ugotowanego pęczaku
  • duża cebula
  • marchewka
  • papryka
  • 10 dag tartego sera żółtego
  • natka
  • majeranek
  • masło
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jedną dużą cebulę obierz i posiekaj.
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
  • Paprykę pokrój w drobną kosteczkę.
  • Marchewkę razem z cebulą podsmaż na maśle. Dodaj do tego zestawu paprykę i całość duś przez kilka minut.
  • W między czasie ugotuj kaszę pęczak, zrób to zgodnie z instrukcjami, jakie znajdziesz na opakowaniu.
  • Kiedy warzywa się już uduszą, dodaj do nich kaszę, posiekaną natkę oraz posiekany majeranek.
  • Aby dodać całości smaku możesz doprawić farsz pieprzem i solą. Na koniec dosyp starty żółty ser.
  • Cukinię pokrój na 3 równe części. Lekko wydrąż, a następnie wypełnij farszem.
  • Tak przygotowaną potrawę z cukinii wstaw do naczynia żaroodpornego.
  • Danie piecz w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut.