15-miutowy obiad, który zachwyci kremowością. Gnocchi z parmezanem i cytryną zawsze wychodzą

15-miutowy obiad, który zachwyci kremowością. Gnocchi z parmezanem i cytryną zawsze wychodzą
Autor: Shutterstock.com 15-miutowy obiad, który zachwyci kremowością. Gnocchi z parmezanem i cytryną zawsze wychodzą
łatwy
5 min
2

Dieta wegetariańska

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Te przepyszne gnocchi z parmezanem i cytryną sprawdzą się idealnie. Nie tylko świetnie smakują, ale również są niezwykle proste do przygotowania. Wystarczy 15 minut, by móc zajadać się tym prostym, ale smacznym posiłkiem.

Pomysł na obiad w 15 minut. Te gnocchi pokocha cała rodzina

Proste 15-minutowe danie, które pokocha cała rodzina. Te przepyszne gnocchi w sosie cytrynowym z parmezanem to idealny pomysł na szybkie danie w ciągu tygodnia. Nie tylko będzie świetnie smakowało, ale również nie potrzeba dużej ilości czasu ani składników, by je przygotować.

Do przygotowania ich możemy użyć zarówno mrożonych, jak i świeżych gnocchi. Choć w tym pierwszym wypadku należy je najpierw ugotować bądź rozmrozić. Cały sekret tego dania polega bowiem na tym, że nasze gnocchi są idealnie przypieczone z obu stron, dzięki czemu danie zyskuje ciekawą teksturę.

Sos cytrynowy sprawia, że całość jest idealnie świeża, mimo dodatku śmietany, która dla wielu może się okazać zbyt ciężka. Skórka z cytryny jednak pozwala na idealne zbalansowanie smaków. Parmezan natomiast dodaje przyjemnego, serowego posmaku.

Danie to jest naprawdę szybkie i proste do przygotowania. Całość nie powinna nam zająć więcej niż 15 minut. Jednak naprawdę warto pamiętać o tym przepisie, by rozkoszować się prostym i szybkim daniem, które niesamowicie smakuje.

SKŁADNIKI

  • opakowanie gotowych gnocchi (świeżych lub rozmrożonych)
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanki śmietanki min. 30 proc.
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 cytryny
  • sól i pieprz
  • świeża pietruszka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy nasze gnocchi.
  • Smażymy przez kilka minut, aż staną się złociste.
  • Dodajemy śmietankę, skórkę z cytryn oraz sól i pieprz.
  • Dodajemy starty parmezan i dokładnie mieszamy.
  • Kiedy sos zgęstnieje, wykładamy na talerz.
  • Posypujemy posiekaną pietruszką.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej