15-miutowy obiad, który zachwyci kremowością. Gnocchi z parmezanem i cytryną zawsze wychodzą

Dieta wegetariańska
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Te przepyszne gnocchi z parmezanem i cytryną sprawdzą się idealnie. Nie tylko świetnie smakują, ale również są niezwykle proste do przygotowania. Wystarczy 15 minut, by móc zajadać się tym prostym, ale smacznym posiłkiem.
Pomysł na obiad w 15 minut. Te gnocchi pokocha cała rodzina
Proste 15-minutowe danie, które pokocha cała rodzina. Te przepyszne gnocchi w sosie cytrynowym z parmezanem to idealny pomysł na szybkie danie w ciągu tygodnia. Nie tylko będzie świetnie smakowało, ale również nie potrzeba dużej ilości czasu ani składników, by je przygotować.
Do przygotowania ich możemy użyć zarówno mrożonych, jak i świeżych gnocchi. Choć w tym pierwszym wypadku należy je najpierw ugotować bądź rozmrozić. Cały sekret tego dania polega bowiem na tym, że nasze gnocchi są idealnie przypieczone z obu stron, dzięki czemu danie zyskuje ciekawą teksturę.
Sos cytrynowy sprawia, że całość jest idealnie świeża, mimo dodatku śmietany, która dla wielu może się okazać zbyt ciężka. Skórka z cytryny jednak pozwala na idealne zbalansowanie smaków. Parmezan natomiast dodaje przyjemnego, serowego posmaku.
Danie to jest naprawdę szybkie i proste do przygotowania. Całość nie powinna nam zająć więcej niż 15 minut. Jednak naprawdę warto pamiętać o tym przepisie, by rozkoszować się prostym i szybkim daniem, które niesamowicie smakuje.
SKŁADNIKI
- opakowanie gotowych gnocchi (świeżych lub rozmrożonych)
- 3 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietanki min. 30 proc.
- 100 g tartego parmezanu
- 2 cytryny
- sól i pieprz
- świeża pietruszka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Dodajemy nasze gnocchi.
- Smażymy przez kilka minut, aż staną się złociste.
- Dodajemy śmietankę, skórkę z cytryn oraz sól i pieprz.
- Dodajemy starty parmezan i dokładnie mieszamy.
- Kiedy sos zgęstnieje, wykładamy na talerz.
- Posypujemy posiekaną pietruszką.