Zrobisz je w niecałe 10 minut. Mięciutkie, ciągnące się ciasteczka to słodkość idealna

Dieta wegetariańska
Pyszne waniliowe ciasteczka, które idealnie sprawdzą się kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Są dość grube, dzięki czemu wychodzą mięciutkie i ciągnące się. Są one niezwykle proste w przygotowaniu i powstają w zaledwie 10 minut. A co najlepsze, można je prosto modyfikować.
Słodka przerwa w niecałe 10 minut. Te ciasteczka to niebo w gębie
Przepyszne waniliowe ciasteczka, które są nie tylko proste w przygotowaniu, ale również nieziemska smakują. Tuż po upieczeniu są mięciutkie i wspaniale się ciągną. Ten przepis jest niezwykle łatwy, a ciasteczka przygotujemy w niecałe 10 minut.
Sprawdzą się nie tylko na imprezy czy święta, ale również jako słodziutka przekąska pomiędzy posiłkami. Wystarczy przechowywać je w szczelnie zamykanym pojemniku. Co ciekawe, ciasto na te ciasteczka można przygotować wcześniej i zamrozić, aż będziemy gotowi do ich pieczenia. Jednak przed mrożeniem nie powinniśmy obtaczać ich w cukrze.
Przepis można nieco urozmaicić. Na przykład, zamiast obtaczać w zwykłym cukrze, możemy je obtoczyć w cukrze cynamonowym lub pomarańczowym. Świetnie sprawdzą się również różnego rodzaju posypki - nasze ciasteczka będą wtedy wyglądały znacznie ciekawiej.
Nie ma się więc co zastanawiać. Te ciasteczka są proste i szybkie w przygotowaniu, poradzi sobie więc z nimi każdy. Wcale nie trzeba być wprawionym cukiernikiem, by się nimi rozkoszować.
SKŁADNIKI
- 220 g masła w temperaturze pokojowej
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 320 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- dodatkowy cukier - do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- W mikserze ubijamy masło, cukier i wanilię.
- Kiedy masa będzie puszysta dodajemy jajko i mieszamy.
- Dodajemy przesianą mąkę, sól i sodę oczyszczoną.
- Dodatkowy cukier wsypujemy do małej miseczki.
- Za pomocą łyżki nabieramy kulki ciasta.
- Rozwałkowujemy w dłoniach i obtaczamy w cukrze.
- Ciastka pieczemy 12 minut.
- Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.