Zapomnij o kanapkach. Na śniadanie zrób te zdrowe i sycące ciasteczka

Zapomnij o kanapkach. Na śniadanie zrób te zdrowe i sycące ciasteczka
Autor: Shutterstock.com Zapomnij o kanapkach. Na śniadanie zrób te zdrowe i sycące ciasteczka
łatwy
5 min
16

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ciasteczka na śniadanie to coś, o czym wielu z nas marzyło w dzieciństwie. Teraz to marzenie można łatwo spełnić. Sycące i zdrowe ciasteczka śniadaniowe mają niską zawartość cukru, świetnie smakują i nie zawierają glutenu. A ich przygotowanie? Niezwykle proste!

Zamiast kanapki, zrób ciasteczka. Pyszne, zdrowe i sycące

Przepyszne ciasteczka śniadaniowe to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Przygotowuje się je bardzo szybko, a smakują wręcz obłędnie. Wystarczy kilka łatwodostępnych składników, by przygotować blachę tych wspaniałych przysmaków.

Co w nich najlepsze, są one całkowicie bezglutenowe, nie potrzebują żadnego dodatku cukru i pozostają świeże nawet do 5 dni (jeśli będziemy przechowywać je w lodówce ten czas może się wydłużyć nawet do 10 dni). Co więcej, mogą być również całkowicie wegańskie, wystarczy zamienić miód na syrop z agawy lub syrop klonowy.

Nie tylko na śniadanie. Ciasteczka idealne na każdą porę dnia

Są świetne nie tylko na śniadanie. Sprawdzą się również jako przekąska pomiędzy posiłkami, drugie śniadanie czy kolacja. Są niezwykle sycące, bogate w białko i cóż... bardzo smaczne.

Jeśli mamy ochotę możemy dodać do naszych ciasteczek kropelki czekoladowe, by były jeszcze smaczniejsze. Ważne jest jednak by wybrać jak najbardziej dojrzałe banany. Przed dodaniem ich do ciasta można je rozgnieść, by lepiej i łatwiej połączyły się z pozostałymi składnikami.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g masła orzechowego
  • 60 ml płynnego miodu
  • 2 duże banany
  • 0,5 szklanki żurawiny suszonej
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 4 łyżeczki siemienia lnianego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  • Za pomocą łyżki lub dłoni nakładamy ciasteczka na blachę do pieczenia.
  • Pieczemy około 15 minut.
W formie: Płatki owsiane
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej