Zamiast jabłek i cynamonu wybieram ten dżem. Kruche rogaliki smakują jeszcze lepiej
Dieta wegetariańska
Obłędne w smaku i idealnie kruche rogaliki z nadzieniem dyniowym to świetny pomysł na zakończenie sezonu na dynię. Ich przygotowanie jest proste, a lista składników obejmuje kilka niedrogich produktów. Warto wybrać ten przepis, ponieważ rogaliki dyniowe urzekają smakiem od pierwszego kęsa.
Z czego zrobić rogaliki dyniowe?
Do przygotowania pysznych rogalików dyniowych potrzebnych jest tylko kilka niedrogich produktów. Sezon na dynię zbliża się ku końcowi, ale dorodne okazy są jeszcze dostępne. W tym przepisie do nadziania rogalików wykorzystuje się dżem z dyni, który łatwo i szybko można zrobić w domu. Pozostałe składniki są w sklepach przez cały rok.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowe kruche rogaliki? Lista składników obejmuje tylko pięć tanich składników. Znalazły się na niej takie produkty jak:
- mąka pszenna
- cukier
- śmietana
- dżem z dyni
- masło
Jednym z niezbędnych składników jest dżem dyniowy. Jak go zrobić? Wystarczy upiec lub ugotować kawałki dyni, zmiksować je i dusić z cukrem przez pół godziny. Na 1 kg purée z dyni stosuje się 250 g cukru. Warto dodać kilka kropli soku z cytryny. Gotowy dżem należy przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Jak zrobić rogaliki dyniowe?
Pyszne i przyjemnie kruche rogaliki wypełnione po brzegi dżemem dyniowym robi się łatwo i bez przykrych niespodzianek. Należy jednak pamiętać, że powstają z ciasta kruchego, które ma pewne wymagania. Po wyrobieniu kulę surowego kruchego ciasta należy chłodzić w lodówce przez godzinę.
Jak upiec pyszne domowe rogaliki dyniowe? Postępując według tego prostego i sprawdzonego przepisu, wyborne rogaliki udadzą się za pierwszym razem i będą smakować obłędnie.
- 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
- 2. krok – podzielenie i rozwałkowanie ciasta
- 3. krok – pokrojenie ciasta na trójkąty i nałożenie dżemu dyniowego
- 4. krok – uformowanie rogalików
- 5. krok – upieczenie rogalików dyniowych w piekarniku
Jak podawać rogaliki dyniowe?
Doskonałe kruche rogaliki z dżemem dyniowym to pomysł na jesienny deser. Są pyszne, aromatyczne i smakują każdemu. Sprawdzą się też jako przekąska między posiłkami, która zastąpi drożdżówki czy słodkie bułeczki ze sklepu. Rogaliki pysznie łączą się kawą i herbatą.
Upieczone rogaliki dyniowe można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Sprawdzi się też polewa czekoladowa lub słodki lukier cytrynowy.
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej + do posypania
- 300 g dżemu z dyni
- 250 g zimnego masła
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę i cukier przesypać do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i śmietanę. Energicznie wyrobić gładkie i jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg i pokroić na trójkąty.
- Na każdy trójkąt przy podstawie nałożyć dżem dyniowy i zwinąć ku wierzchołkowi. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, aż zaczną się delikatnie rumienić.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę w ciągu dnia.