Zamiast czekolady dodaję sezonowe owoce i orzechy. Te domowe ciasteczka smakują bajecznie

Dieta wegetariańska
W tym roku maliny królują wśród sezonowych owoców. Oprócz pysznych przetworów można zrobić z nimi wyśmienite ciasta i wiele innych słodkich wypieków. Jednym z nich są obłędne ciasteczka z malinami i pistacjami, które oczarują smakiem. Są przepyszne i bez problemu można zrobić je w domu. Oto łatwy i szybki przepis na domowe ciasteczka malinowe z dodatkiem orzechów pistacjowych.
Ciasteczka z malinami i pistacjami – składniki
Przepis na pyszne ciasteczka z dodatkiem sezonowych owoców w punkt odpowiada na pytanie, co słodkiego można zrobić z malin. Strzałem w dziesiątkę są domowe ciasteczka, których smak zachwyca od pierwszego kęsa. Aby je upiec, należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników. Sezon na świeże maliny właśnie jest w pełni. Nie potrwa zbyt długo, dlatego warto skorzystać z tego prostego przepisu.
Lista składników niezbędnych do przygotowania tych domowych ciasteczek nie jest długa. Obejmuje produkty, które można kupić nawet w mniejszych sklepach. Co jest więc potrzebne, aby zrobić ten malinowy przysmak?
- składniki suche – mąka pszenna, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, szczypta soli
- składniki mokre – jajko, masło
- dodatki – maliny, niesolone orzechy pistacjowe
Jak zrobić ciasteczka z malinami i pistacjami?
Idealnie chrupiące domowe ciasteczka z dodatkiem słodkich malin i orzechów pistacjowych nie są trudne. Przepis na ten wyśmienity przysmak nie wymaga skomplikowanych czynności i długiego czasu w kuchni. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, uformować ciasteczka i upiec je w piekarniku. To jeden z najłatwiejszych przepisów na pyszne ciasteczka, jaki można znaleźć w internecie.
Jak więc upiec pełne smaku ciasteczka malinowo-pistacjowe? Z tym przepisem łatwe i błyskawiczne. Do przygotowania przyda się mikser, który połączy składniki w jednolite ciasto.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – utracie masła z cukrem i jajkiem
- 3. krok – połączenie składników mokrych z suchymi i malinami
- 4. krok – uformowanie ciasteczek
- 5. krok – upieczenie ciasteczek z malinami i pistacjami w piekarniku
Jak podawać ciasteczka z malinami i pistacjami?
Znakomite ciasteczka wzbogacone orzechami pistacjowymi i malinami to doskonały deser na lato. Sprawdzą się też jako słodka przekąska między posiłkami, która zastąpi gotowe słodycze ze sklepu. Pysznie smakują z kawą lub herbatą.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka z malinami i pistacjami należy przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika ze szkła lub metalu. W ten sposób można je przechowywać do trzech dni.
SKŁADNIKI
- 150 g miękkiego masła
- 150 g zmielonych orzechów pistacjowych bez soli
- 125 g mąki pszennej
- 125 g cukru trzcinowego
- 100 g świeżych malin
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać zmielone pistacje, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać.
- Masło utrzeć z cukrem na puch.
- Wbić jajko i miksować do połączenia składników.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Dodać maliny i delikatnie wymieszać.
- Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a następnie lekko spłaszczyć i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać do 3 dni w szczelnie zamykanym pojemniku lub słoiku.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.