Wyborne babeczki piekę z bananów, ale bez mąki i cukru. To zdrowa i dietetyczna przekąska dla każdego

babeczki bananowe
Autor: Shutterstock Te pyszne babeczki bananowe bez cukru i mąki są zdrowe i idealnie słodkie.
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Puszyste i wyjątkowo dobre babeczki bananowe przypadną do smaku każdemu. Są łatwe do przygotowania w domu, a smakują obłędnie. Można je jeść nawet na diecie, ponieważ nie zawierają ani mąki pszennej, ani białego cukru. To świetna przekąska do pracy i szkoły. Zobaczcie, jak zrobić domowe bananowe babeczki fit, w których można się zakochać.

Czy do babeczek można dodać banana?

Banany to znane i lubiane owoce egzotyczne, które można kupić w naszych sklepach przez cały rok. Świetnie smakują same, ale można je też wykorzystać jako składnik słodkich wypieków. W tym przepisie banany sprawdzają się idealnie. Sprawiają, że babeczki są puszyste i idealnie słodkie, chociaż do ciasta nie dodaje się cukru, ani żadnego innego zamiennika. Dojrzałe banany łączą składniki i nadają przyjemnego smaku. Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście nic z tymi owocami, koniecznie sprawdźcie przepis na babeczki bananowe.

Jak zrobić babeczki bananowe?

Pełne smaku i zdrowia bezcukrowe babeczki z dodatkiem bananów to propozycja na smaczny deser. Można je też podawać jako zdrową przekąskę, która zastąpi słodkie gotowce ze sklepu. Sprawdzą się też jako jedzenie na wynos do pracy lub szkoły. Doskonale zastąpią kanapki. Jak więc zrobić wyborne babeczki bananowe?

Przepis na domowe babeczki z bananów jest bardzo łatwy. Lista składników nie jest długa i obejmuje proste produkty. Nie ma na niej mąki pszennej i białego cukru. Zostały zastąpione innymi produktami. Przygotowanie jest błyskawiczne. Razem z pieczeniem zajmuje to trochę ponad 30 minut. Jak więc upiec te pyszne fit babeczki bananowe?

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – rozgniecenie bananów
  • 3. krok – ubicie jajek i połączenie z bananami
  • 4. krok – połączenie składników suchych i mokrych
  • 5. krok – przełożenie ciasta bananowego do formy na babeczki
  • 6. krok – upieczenie babeczek bananowych w piekarniku

Ile czasu piec babeczki bananowe?

Pyszne i puszyste babeczki z dodatkiem dojrzałych bananów robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Po przygotowaniu ciasta należy nałożyć je do papilotek, które wcześniej wkłada się do formy na muffinki. Następnie babeczki bananowe wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecze około 25 minut. Kiedy czas pieczenia się skończy, formę należy wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

SKŁADNIKI

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka zmielonych płatków owsianych
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać zmielone płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.
  • Obrane banany przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem na pastę. 1/4 banana pokroić na plasterki i odstawić.
  • Jajka ubić na puch, a następnie zmiksować z bananami.
  • Składniki suche połączyć z mokrymi. Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do 3/4 ich wysokości. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej