Wkładam truskawki do papilotek i zalewam ciastem. Po 20 minutach mam obłędne muffinki

proste muffiny z truskawkami
Autor: Shutterstock Te proste muffinki zachwycą każdego. Są tak dobre, że znikają w parę chwil.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Muffinki to słodka przyjemność na dwa kęsy, która idealnie łączy się z kawą lub herbatą. Pyszne i rozpływające się w ustach muffinki upieczone według tego prostego przepisu smakują wyśmienicie, a w ich środku ukryta jest niespodzianka w postaci całych truskawek. Jeżeli chcecie dowiedzieć się, jak zrobić takie proste muffinki z truskawkami, sprawdźcie ten przepis.

Muffinki z truskawkami – składniki

Do przygotowania ciasta na domowe babeczki wykorzystuje się produkty proste i niedrogie. Część z nich zawsze jest w domu, ponieważ produkty te używa się do przyrządzania innych potraw. Muffinki najlepiej smakują ze świeżymi truskawkami, które już zaczynają się pojawiać w sklepach i na bazarkach.

Jakie więc produkty są potrzebne, aby upiec całą blachę domowych muffinek z dodatkiem całych truskawek? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

  • truskawki
  • mąka pszenna
  • cukier i cukier z wanilią
  • olej
  • jajko
  • mleko
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić proste muffinki z truskawkami?

Przepis na pyszne i miękkie muffinki, które skrywają całe dorodne truskawki, nie jest skomplikowany. Przygotowanie truskawek i ciasta jest ekspresowe. Razem to około pół godziny. Nawet mikser nie jest potrzebny. Wszystkie składniki miesza się w odpowiedniej kolejności za pomocą łyżki. Resztę pracy wykona piekarnik.

Jak więc upiec pyszne domowe muffinki z całymi truskawkami? Z tym przepisem jest to banalnie łatwe i błyskawiczne.

  • 1. krok – wymieszanie jajka, cukru i cukru z wanilią
  • 2. krok – połączenie masy jajecznej z olejem, mlekiem i mąką pszenną z proszkiem do pieczenia
  • 3. krok – ułożenie truskawek w formie do muffinek i wlanie ciasta
  • 4. krok – wstawienie blachy z muffinkami z truskawkami do piekarnika

Jak podawać proste muffinki z truskawkami?

Wyśmienite i puszyste muffinki z dodatkiem całych truskawek smakują zawsze i każdemu. To pomysł na pyszny sezonowy deser, któremu nie można się oprzeć. Idealnie pasują do popołudniowej aromatycznej kawy i owocowej herbaty. Proste muffinki z całymi truskawkami to również doskonała alternatywa dla słodkich przekąsek i bułeczek ze sklepu. Można zabrać je ze sobą na wynos i zapakować dzieciom do śniadaniówki. Pełne smaku proste i niewymagające skomplikowanych czynności muffinki z truskawkami będą smakować zawsze i każdemu.

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g truskawek
  • 100 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wbić jajko. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Dokładnie wymieszać, aż składniki się ze sobą połączą.
  • Wlać olej i mleko. Wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Każdą truskawkę przełożyć do papilotki umieszczonej w formie na muffinki.
  • Do papilotek z truskawkami wlać porcje ciasta do około 2/3 ich wysokości.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej