W sam raz słodkie i idealne do kawy. Wyborne muffinki z tymi dodatkami smakują każdemu
Dieta wegetariańska
Połączenie bananów i czekolady jest przepyszne. Właśnie dlatego te dwa składniki zagrały główną rolę w tym sprawdzonym przepisie. Puszyste muffinki bananowe z dodatkiem czekolady smakują wybornie i świetnie pasują do kawy. Dzięki temu, że robi się je tak łatwo, można piec je na różne okazje i nie tylko. Poznajcie najłatwiejszy przepis na domowe muffinki bananowe z czekoladą.
Muffinki bananowe z czekoladą – składniki
Pyszny domowe muffinki, których smak podbije niejedno podniebienie, robi się z prostych i niedrogich składników. Można je kupić w wielu sklepach przez cały rok. Jeżeli lubicie robić w domu słodkie wypieki, na pewno część z nich macie w domu. To doskonały patent na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Co jest potrzebne, aby upiec blachę wyśmienitych muffinek? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:
- banany
- mąka pszenna
- cukier trzcinowy
- gorzka czekolada
- masło
- jajka
- jogurt naturalny
- dodatki – ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, soda oczyszczona i szczypta soli
Jak zrobić muffinki bananowe z czekoladą?
Przepis na te obłędne domowe muffinki przygotowane na bazie bananów z dodatkiem gorzkiej czekolady jest łatwy. Przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki wystarczy połączyć w odpowiedniej kolejności za pomocą drewnianej łyżki lub rózgi kuchennej.
Jak więc upiec te pyszne i puszyste muffinki bananowe wzbogacone czekoladą? Postępując według tego przepisu, udadzą się już za pierwszym razem i zachwycą smakiem każdego, kto ich spróbuje.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – przygotowanie masy z bananów, masła, jajek, cukru, ekstraktu z wanilii i jogurtu
- 3. krok – połączenie masy bananowej ze składnikami suchymi
- 4. krok – przelanie ciasta do formy na muffinki
- 5. krok – upieczenie bananowych muffinek z czekoladą w piekarniku
Jak podawać muffinki bananowe z czekoladą?
Znakomite muffinki z bananami i gorzką czekoladą są uniwersalne. Smakują zawsze bez względu na porę dnia czy okoliczności. Sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie. To pomysł na słodką przekąskę. Zastąpią drożdżówki i tego typu wypieki ze sklepu. Muffinki bananowe z czekoladą to również deser, który zachwyci i małych, i dużych.
SKŁADNIKI
- 500 g bananów
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru trzcinowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 g roztopionego masła
- 60 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski. Wsypać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dodać pokrojoną w drobną kostkę gorzką czekoladę i wymieszać.
- Obrane banany przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
- Dodać masło i wbić jajka. Wsypać cukier i wymieszać.
- Wlać jogurt i ekstrakt waniliowy. Wymieszać, aż składniki się połączą.
- Do suchych składników stopniowo dodawać masę bananową i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Za pomocą łyżki nakładać ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do około 3/4 ich wysokości.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Od razu zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec około 15 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.