W sam raz słodkie i idealne do kawy. Wyborne muffinki z tymi dodatkami smakują każdemu

muffinki bananowe z czekoladą
Autor: Shutterstock Muffinkom z tymi dodatkami nikt nie może się im oprzeć.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Połączenie bananów i czekolady jest przepyszne. Właśnie dlatego te dwa składniki zagrały główną rolę w tym sprawdzonym przepisie. Puszyste muffinki bananowe z dodatkiem czekolady smakują wybornie i świetnie pasują do kawy. Dzięki temu, że robi się je tak łatwo, można piec je na różne okazje i nie tylko. Poznajcie najłatwiejszy przepis na domowe muffinki bananowe z czekoladą.

Muffinki bananowe z czekoladą – składniki

Pyszny domowe muffinki, których smak podbije niejedno podniebienie, robi się z prostych i niedrogich składników. Można je kupić w wielu sklepach przez cały rok. Jeżeli lubicie robić w domu słodkie wypieki, na pewno część z nich macie w domu. To doskonały patent na wykorzystanie dojrzałych bananów.

Co jest potrzebne, aby upiec blachę wyśmienitych muffinek? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:

  • banany
  • mąka pszenna
  • cukier trzcinowy
  • gorzka czekolada
  • masło
  • jajka
  • jogurt naturalny
  • dodatki – ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, soda oczyszczona i szczypta soli

Jak zrobić muffinki bananowe z czekoladą?

Przepis na te obłędne domowe muffinki przygotowane na bazie bananów z dodatkiem gorzkiej czekolady jest łatwy. Przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki wystarczy połączyć w odpowiedniej kolejności za pomocą drewnianej łyżki lub rózgi kuchennej.

Jak więc upiec te pyszne i puszyste muffinki bananowe wzbogacone czekoladą? Postępując według tego przepisu, udadzą się już za pierwszym razem i zachwycą smakiem każdego, kto ich spróbuje.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – przygotowanie masy z bananów, masła, jajek, cukru, ekstraktu z wanilii i jogurtu
  • 3. krok – połączenie masy bananowej ze składnikami suchymi
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy na muffinki
  • 5. krok – upieczenie bananowych muffinek z czekoladą w piekarniku

Jak podawać muffinki bananowe z czekoladą?

Znakomite muffinki z bananami i gorzką czekoladą są uniwersalne. Smakują zawsze bez względu na porę dnia czy okoliczności. Sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie. To pomysł na słodką przekąskę. Zastąpią drożdżówki i tego typu wypieki ze sklepu. Muffinki bananowe z czekoladą to również deser, który zachwyci i małych, i dużych.

SKŁADNIKI

  • 500 g bananów
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g roztopionego masła
  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski. Wsypać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dodać pokrojoną w drobną kostkę gorzką czekoladę i wymieszać.
  • Obrane banany przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
  • Dodać masło i wbić jajka. Wsypać cukier i wymieszać.
  • Wlać jogurt i ekstrakt waniliowy. Wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Do suchych składników stopniowo dodawać masę bananową i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Za pomocą łyżki nakładać ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do około 3/4 ich wysokości.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Od razu zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec około 15 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej