Nie wyrzucam przejrzałych bananów. Przerabiam je tak jak Ania Starmach
Dieta wegetariańska
Zamiast wyrzucać przejrzałe i brązowe banany, warto wykorzystać je do upieczenia obłędnego domowego chlebka. Taki przepis właśnie udostępniła Ania Starmach. Jej wypiek jest idealnie słodki i robi się go błyskawicznie. Zobaczcie, jak Ania Starmach piecze chlebek bananowy i skorzystajcie z jej przepisu.
Co potrzeba do chleba bananowego?
Ania Starmach chętnie dzieli się ze swoimi fanami przepisami na najróżniejsze pyszności, które z łatwością można zrobić w domu. Taki właśnie jest jest chlebek bananowy. To świetny patent na wykorzystanie dojrzałych bananów. Takich owoców nie trzeba wyrzucać. Idealnie sprawdzą się jako składnik domowego chlebka bananowego.
Z czego Ania Starmach robi chlebek bananowy? Lista składników jest krótka i obejmuje proste produkty, które są łatwo dostępne.
- przejrzałe banany
- borówki amerykańskie lub jagody – poza sezonem można wykorzystać mrożone owoce
- mąka pszenna
- jogurt naturalny
- cukier i cukier z wanilią
- jajko
- masło
- szczypta soli
Jak Ania Starmach robi chlebek bananowy?
Pełen smaku i aromatu chlebek bananowy, na który przepis opracowała Ania Starmach, to łatwy i szybki słodki wypiek. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i przelać ciasto do formy. Resztę pracy wykona piekarnik.
Jak szybko zrobić chlebek bananowy? Wybierzcie prosty przepis Ani Starmach. Pyszny domowy chlebek z przejrzałych bananów z dodatkiem borówki amerykańskiej upiecze każdy.
- 1. krok – utarcie masła z cukrami
- 2. krok – połączenie utartego masła z bananami i pozostałymi składnikami
- 3. krok – przelanie ciasta do formy
- 4. krok – upieczenie chlebka bananowego w piekarniku
Jak podawać chlebek bananowy?
Chlebek bananowy jest pyszny i uniwersalny. Świetnie smakuje o każdej porze dnia. Ten upieczony według przepisu Ani Starmach jest obłędnie smaczny i aromatyczny. Sprawdzi się na śniadanie i doskonale zastąpi słodkie bułeczki z piekarni. Kawałki chlebka z przejrzałych bananów można zapakować i zabrać ze sobą na wynos. To dobra i zdrowa przekąska dla dzieci.
SKŁADNIKI
- 300 g rozgniecionych dojrzałych bananów
- 200 g jagód lub borówek
- 260 g mąki pszennej
- 120 g jogurtu naturalnego
- 70 g cukru
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 10 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
- Dodaj jogurt i wbić jajka. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać.
- Dodać borówki lub jagody i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.