Nie wyrzucam przejrzałych bananów. Przerabiam je tak jak Ania Starmach

chlebek bananowy Ani Starmach
Autor: Shutterstock Szybki i łatwy chlebek bananowy? Ania Starmach ma rewelacyjny patent.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Zamiast wyrzucać przejrzałe i brązowe banany, warto wykorzystać je do upieczenia obłędnego domowego chlebka. Taki przepis właśnie udostępniła Ania Starmach. Jej wypiek jest idealnie słodki i robi się go błyskawicznie. Zobaczcie, jak Ania Starmach piecze chlebek bananowy i skorzystajcie z jej przepisu.

Co potrzeba do chleba bananowego?

Ania Starmach chętnie dzieli się ze swoimi fanami przepisami na najróżniejsze pyszności, które z łatwością można zrobić w domu. Taki właśnie jest jest chlebek bananowy. To świetny patent na wykorzystanie dojrzałych bananów. Takich owoców nie trzeba wyrzucać. Idealnie sprawdzą się jako składnik domowego chlebka bananowego.

Z czego Ania Starmach robi chlebek bananowy? Lista składników jest krótka i obejmuje proste produkty, które są łatwo dostępne.

  • przejrzałe banany
  • borówki amerykańskie lub jagody – poza sezonem można wykorzystać mrożone owoce
  • mąka pszenna
  • jogurt naturalny
  • cukier i cukier z wanilią
  • jajko
  • masło
  • szczypta soli

Jak Ania Starmach robi chlebek bananowy?

Pełen smaku i aromatu chlebek bananowy, na który przepis opracowała Ania Starmach, to łatwy i szybki słodki wypiek. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i przelać ciasto do formy. Resztę pracy wykona piekarnik.

Jak szybko zrobić chlebek bananowy? Wybierzcie prosty przepis Ani Starmach. Pyszny domowy chlebek z przejrzałych bananów z dodatkiem borówki amerykańskiej upiecze każdy.

  • 1. krok – utarcie masła z cukrami
  • 2. krok – połączenie utartego masła z bananami i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy
  • 4. krok – upieczenie chlebka bananowego w piekarniku

Jak podawać chlebek bananowy?

Chlebek bananowy jest pyszny i uniwersalny. Świetnie smakuje o każdej porze dnia. Ten upieczony według przepisu Ani Starmach jest obłędnie smaczny i aromatyczny. Sprawdzi się na śniadanie i doskonale zastąpi słodkie bułeczki z piekarni. Kawałki chlebka z przejrzałych bananów można zapakować i zabrać ze sobą na wynos. To dobra i zdrowa przekąska dla dzieci.

SKŁADNIKI

  • 300 g rozgniecionych dojrzałych bananów
  • 200 g jagód lub borówek
  • 260 g mąki pszennej
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 70 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
  • Dodaj jogurt i wbić jajka. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać.
  • Dodać borówki lub jagody i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
więcej