W PRL-u dzieci się zajadały. Te pyszne batoniki dumnie wracają na salony

batoniki z ryżu preparowanego
Autor: Shutterstock Ryż preparowany wymieszaj z 3 dodatkami. Przepis z PRL-u jest niezawodny.
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

W epoce PRL-u w sklepach brakowało dosłownie wszystkiego. Od czasu do czasu na sklepowe półki „rzucano” ryż preparowany, z którego można było zrobić obłędne słodkie przekąski. Jedną z nich były pyszne batoniki z dodatkiem czekolady, za którymi w tamtym czasie dzieciaki przepadały. Z czasem zapomniane, dziś dumnie wracają w zdrowszej wersji. Zobaczcie, jak zrobić pyszne domowe batoniki z ryżu preparowanego.

Co mogę zrobić z ryżu preparowanego?

Ryż preparowany to produkt, który w czasach PRL królował. Chociaż cały czas jest dostępny, szybko o nim zapomniano. Dziś wraca do naszych kuchni, ponieważ jest świetnym składnikiem wielu przysmaków. Jest doskonałym dodatkiem do ciast bez pieczenia i różnego rodzaju deserów. Dobrym przykładem jest kultowy blok czekoladowy. Sprawdzi się jako posypka i wzbogaci jogurt. Z ryżu preparowanego można też szybko wyczarować obłędne domowe batoniki.

Batoniki z ryżu preparowanego – składniki

Ryż preparowany to jeden ze składników przepisów z czasów PRL-u. Wówczas był smaczną przekąską i wykorzystywano go do przygotowywania smakowitych deserów i ciast bez pieczenia. Hitem były domowe batoniki, na które przepis warto odświeżyć. Do przygotowania tej smacznej przekąski potrzebne są tylko cztery niedrogie składniki, które bez problemu można kupić przez cały rok.

To zdrowa wersja ryżowych batoników, która nie zawiera białego cukru. Na liście składników znalazły się cztery produkty, czyli:

Jak zrobić batoniki z ryżu preparowanego?

Przepis na ten smakołyk z epoki Polski Ludowej nie jest trudny. Jego największą zaletą jest to, że przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy postępować według przepisu, a pyszne batoniki z ryżu preparowanego udadzą się za pierwszym razem. Recepturę warto zapisać, ponieważ batoniki smakują zawsze i każdemu.

Jak więc zrobić pyszne batoniki z ryżu preparowanego i czekolady? To tylko kilka bardzo łatwych kroków. To dobry przepis dla początkujących cukierników. Batoniki możecie przygotować razem z dziećmi, które będą zachwycone.

  • 1. krok – roztopienie gorzkiej czekolady
  • 2. krok – połączenie czekolady z miodem lub syropem klonowym oraz olejem kokosowym
  • 3. krok – wymieszanie ryżu preparowanego z płynną czekoladą i przełożenie masy do formy
  • 4. krok – schłodzenie masy w lodówce
  • 5. krok – pokrojenie batoników z ryżu preparowanego

SKŁADNIKI

  • 100 g ryżu preparowanego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  • Kiedy czekolada stanie się płynna, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać.
  • Wlać syrop klonowy lub miód. Wymieszać.
  • Do miski przesypać ryż preparowany i wlać czekoladę. Dokładnie wymieszać, tak aby polewa pokryła wszystkie ziarenka.
  • Masę przełożyć do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
  • Formę wstawić do lodówki na 2 godziny, aby masa zastygła. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej