Tylko 3 składniki i szczypta soli. Odkryj przepis na najlepsze na świecie ciasteczka maślane
Dieta wegetariańska
Nie ma lepszej słodkiej przekąski niż domowe ciasteczka maślane. Idealnie kruche ciastka można zrobić, wykorzystując tylko trzy składniki i szczyptę soli. Przepis pochodzi ze Szkocji, gdzie nazywa się je shortbread i podaje do herbaty. Przygotowanie ciasta jest proste i szybkie, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Oto szkocki przepis na najlepsze na świecie ciasteczka maślane.
Co to znaczy shortbread?
Perfekcyjnie kruche i idealnie słodkie ciasteczka maślane shortbread to przysmak, na który przepis narodził się w XVIII wieku w Szkocji. Wówczas pieczono je z mąki owsianej. Od tamtego czasu powstało mnóstwo przepisów na te szkockie ciasteczka, ale jedno pozostało niezmienne. Do przygotowania ciasta wykorzystuje się sporą ilość masła, które sprawia, że ciasteczka są tak przyjemnie kruche.
Z czego zrobić ciasteczka shortbread?
Na liście składników niezbędnych do upieczenia pysznych szkockich ciasteczek maślanych znalazły się tylko trzy produkty oraz szczypta soli. Chociaż przepis pochodzi ze Szkocji, wszystkie składniki są łatwo dostępne w naszych sklepach bez względu na porę roku. Dlatego można je piec przez cały rok i serwować na różne okazje. Bez szczególnych okoliczności też rewelacyjnie smakują.
Jakie więc produkty znalazły się na liście składników potrzebnych do upieczenia kruchych ciasteczek shortbread? Wystarczą tylko trzy składniki oraz sól.
- mąka pszenna
- cukier
- miękkie masło
- szczypta soli
Jak zrobić ciasteczka maślane shortbread?
Szkocki przepis na te wyborne kruche ciasteczka maślane przez setki lat przeszedł mnóstwo modyfikacji. Przygodę z tym tradycyjnym szkockim przysmakiem warto rozpocząć od podstawowego przepisu, a następnym razem ciasto wzbogacić innymi składnikami jak ekstrakt waniliowy, szczypta suszonego rozmarynu, imbir czy szkocka whisky.
Przepis na ciasteczka maślane shortbread jest łatwy i szybki. Wystarczy połączyć składniki mikserem, a następnie uformować ciasteczka i upiec w piekarniku. Ciasta nie trzeba chłodzić w lodówce. Od razu można je rozwałkować, nakłuć widelcem i pokroić na małe ciasteczka. Do pokrojenia ciasta sprawdzi się radełko, dzięki któremu ciasteczka zyskają pofalowane brzegi. Ciasto można też pokroić na trójkąty lub za pomocą foremki wykroić okręgi.
Upieczone i ostudzone ciasteczka shortbread najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku przeznaczonym do żywności. Idealnie sprawdzi się duży szklany słoik z pokrywką, który będzie też stanowił ciekawą ozdobę kuchni.
SKŁADNIKI
- 340 g mąki pszennej
- 230 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch.
- Cały czas ucierając, wsypywać mąkę pszenną z solą. Ucierać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować kulę i rozwałkować na prostokąt o grubości około 2 cm.
- Za pomocą widelca zrobić nakłucia i pokroić ciasto na równe prostokątne ciasteczka.
- Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub słoiku.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.