Tylko 3 składniki i 10 minut pracy. Moje rogaliki są idealnie słodkie i chrupiące

rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Przepyszne rogaliki z gotowego ciasta francuskiego po brzegi wypełnione dżemem są nie tylko łatwe. Wystarczą tylko trzy składniki i 10 minut wolnego czasu, aby cieszyć się ich wybornym smakiem. To uniwersalny deser, który smakuje zawsze i każdemu. Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na obłędnie chrupiące mini rogaliki z ciasta francuskiego z dodatkiem dżemu.

Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem?

Przepis na smakowite rogaliki z ciasta francuskiego, w środku których znajduje się dżem owocowy, nie jest trudny. To świetna receptura dla osób, które stawiają pierwsze kroki w domowym pieczeniu słodkości. Na liście składników znalazły się tylko trzy produkty. Można je kupić przez cały rok. Przepis jest błyskawiczny, a przygotowanie mini croissantów zajmuje niecałe 10 minut.

Jak więc przygotować furę wyśmienitych rogalików z ciasta francuskiego wypełnionych słodkim dżemem? Wybierając ten prosty przepis, wypiek uda się za pierwszym razem i oczaruje obłędnym smakiem. Warto pamiętać, aby ciasto francuskie wcześniej wyjąć z lodówki. Po ogrzaniu łatwiej jest je rozwinąć, a w czasie pieczenia nie pęka.

  • 1. krok – pokrojenie ciasta francuskiego na trójkąty
  • 2. krok – nałożenie dżemu, zwinięcie ciasta w rogaliki i posmarowanie mlekiem
  • 3. krok – upieczenie rogalików z ciasta francuskiego w piekarniku

Jak długo piec ciasto francuskie z dżemem?

W tym prostym przepisie wyśmienite rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 200 stopni C. Blachę z mini croissantami wstawia się do gorącego piekarnika i piecze przez 20 minut. Powinny mieć złoty kolor. W tym czasie staną się idealnie chrupiące. Po upieczeniu należy je wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Jak podawać rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem?

Przepis na znakomite pod każdym względem mini rogale z dodatkiem dżemu dobrze jest zawsze mieć pod ręką. To idealna receptura na deser na ostatnią chwilę. Dzięki temu, że wykorzystuje się tak mało składników, a przygotowanie jest banalnie proste, rogaliki można zrobić tuż przed przyjściem gości. To także dobry przepis, kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, szybkiego i nietrudnego. Małe croissanty z dżemem sprawdzą się też jako słodka przekąska między posiłkami. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 słoiczek dżemu
  • 3 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki i odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej.
  • Arkusze ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na trójkąty.
  • Na każdy trójkąt u podstawy nałożyć po 1 łyżeczce dżemu. Zwinąć ku wierzchołkowi.
  • Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdego rogalika posmarować mlekiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.
Dżem z borówki amerykańskiej.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej