Tylko 3 składniki i 10 minut pracy. Moje rogaliki są idealnie słodkie i chrupiące

Dieta wegetariańska
Przepyszne rogaliki z gotowego ciasta francuskiego po brzegi wypełnione dżemem są nie tylko łatwe. Wystarczą tylko trzy składniki i 10 minut wolnego czasu, aby cieszyć się ich wybornym smakiem. To uniwersalny deser, który smakuje zawsze i każdemu. Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na obłędnie chrupiące mini rogaliki z ciasta francuskiego z dodatkiem dżemu.
Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem?
Przepis na smakowite rogaliki z ciasta francuskiego, w środku których znajduje się dżem owocowy, nie jest trudny. To świetna receptura dla osób, które stawiają pierwsze kroki w domowym pieczeniu słodkości. Na liście składników znalazły się tylko trzy produkty. Można je kupić przez cały rok. Przepis jest błyskawiczny, a przygotowanie mini croissantów zajmuje niecałe 10 minut.
Jak więc przygotować furę wyśmienitych rogalików z ciasta francuskiego wypełnionych słodkim dżemem? Wybierając ten prosty przepis, wypiek uda się za pierwszym razem i oczaruje obłędnym smakiem. Warto pamiętać, aby ciasto francuskie wcześniej wyjąć z lodówki. Po ogrzaniu łatwiej jest je rozwinąć, a w czasie pieczenia nie pęka.
- 1. krok – pokrojenie ciasta francuskiego na trójkąty
- 2. krok – nałożenie dżemu, zwinięcie ciasta w rogaliki i posmarowanie mlekiem
- 3. krok – upieczenie rogalików z ciasta francuskiego w piekarniku
Jak długo piec ciasto francuskie z dżemem?
W tym prostym przepisie wyśmienite rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 200 stopni C. Blachę z mini croissantami wstawia się do gorącego piekarnika i piecze przez 20 minut. Powinny mieć złoty kolor. W tym czasie staną się idealnie chrupiące. Po upieczeniu należy je wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Jak podawać rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem?
Przepis na znakomite pod każdym względem mini rogale z dodatkiem dżemu dobrze jest zawsze mieć pod ręką. To idealna receptura na deser na ostatnią chwilę. Dzięki temu, że wykorzystuje się tak mało składników, a przygotowanie jest banalnie proste, rogaliki można zrobić tuż przed przyjściem gości. To także dobry przepis, kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, szybkiego i nietrudnego. Małe croissanty z dżemem sprawdzą się też jako słodka przekąska między posiłkami. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 słoiczek dżemu
- 3 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki i odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej.
- Arkusze ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na trójkąty.
- Na każdy trójkąt u podstawy nałożyć po 1 łyżeczce dżemu. Zwinąć ku wierzchołkowi.
- Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdego rogalika posmarować mlekiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.