Teraz słodkie drożdżówki piekę tylko z tym dodatkiem. Szaleją za nimi i mali, i duzi

domowe drożdżówki z dżemem
Autor: Shutterstock Nie kupuj drożdżówek, upiecz je w domu. Z tym składnikiem smakują wyśmienicie.
łatwy
60 min
6

Dieta wegetariańska

Przepyszne drożdżówki z dżemem to pomysł na słodkie śniadanie lub smaczną przekąskę między posiłkami. Chociaż te słodkie bułeczki są do kupienia w wielu sklepach i piekarniach, z łatwością można upiec je w domu. Są pyszne, w sam raz słodkie, a w ich środku ukrywa się owocowy dżem. Poznajcie sprawdzony przepis na najlepsze domowe drożdżówki z dżemem.

Z czego zrobić domowe drożdżówki z dżemem?

Większość sklepów spożywczych i piekarnie zachęcają do kupna słodkich bułeczek. Jednak ich skład często nie jest dobry. Dlatego zamiast kupować, pyszne drożdżówki można zrobić w domowych warunkach. Do ich przygotowania wykorzystuje się tylko kilka składników, które zawsze są w sklepach. Świetnym dodatkiem jest dżem owocowy, który skrywa się w tych wyśmienitych bułeczkach drożdżowych.

Co jest potrzebne, aby upiec domowe drożdżówki z dżemem? Na liście niezbędnych składników znalazły się takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • dżem owocowy – truskawkowy, brzoskwiniowy, wiśniowy lub powidła śliwkowe
  • mleko
  • masło
  • świeże drożdże
  • cukier
  • żółtka
  • sól

Jak zrobić domowe drożdżówki z dżemem?

Zakręcone bułeczki ze słodką niespodzianką w postaci dżemu owocowego robi się łatwo. Warto jednak pamiętać, że ciasto wyrasta na drożdżach, dlatego potrzebuje czasu. Składniki do ciasta na drożdżówki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy wcześniej wyjąć je z lodówki.

Jak upiec doskonałe domowe drożdżówki z dodatkiem słodkiego dżemu? To wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Przepis na bułeczki drożdżowe wzbogacone dżemem z owoców jest prosty.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego na bułeczki
  • 3. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
  • 4. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie dżemu, zwinięcie w rulon i pokrojenie na mniejsze kawałki
  • 5. krok – ułożenie drożdżówek na blasze i odstawienie na 10 minut
  • 6. krok – upieczenie drożdżówek z dżemem w piekarniku

Jak podawać drożdżówki z dżemem?

Pełne smaku domowe bułeczki drożdżowe smakują każdemu. Składniki są w sklepach przez cały rok, a przygotowanie jest bardzo łatwe. Dlatego można je robić bez względu na pogodę za oknem. Sprawdzą się zawsze i zaskoczą obłędnym smakiem. Upieczone i ostudzone bułeczki można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Domowe drożdżówki z dżemem to pomysł na śniadanie lub słodką przekąskę między posiłkami. Można zabrać je do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówki.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dżem owocowy (truskawkowy, brzoskwiniowy, wiśniowy, powidła śliwkowe)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać mleko i wsypać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Do większej miski przesiać mąkę i dodać roztopione masło, żółtka i sól. Wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać, a następnie wyrobić elastyczne ciasto.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować i podzielić na 2 płaty. Każdy z nich posmarować dżemem i zwinąć w rulon, a następnie pokroić na kawałki o szerokości około 3 cm.
  • Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 25 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać posypane cukrem pudrem lub udekorowane lukrem na śniadanie lub jako słodką przekąskę.
Dżem truskawkowy.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej