W tym sezonie robię wyśmienity dżem z 3 owoców. To najłatwiejszy przepis pod słońcem

dżem owocwy na zimę
Autor: Shutterstock Weź te 3 owoce i ugotuj. W mig zrobisz kilka słoików pysznego dżemu na zimę.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jak zrobić własny dżem? Z tym szybkim przepisem dżem owocowy zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie. To doskonały sposób, aby zamknąć smak letnich owoców w słoikach. Takie domowe przetwory owocowe idealnie sprawdzą się w czasie zimnych wieczorów. Poznajcie łatwy i błyskawiczny przepis na wyśmienity dżem owocowy.

Z jakich owoców można zrobić dżem?

Dżemy to przetwory z owoców, które są pyszne i stanowią zapasy na zimę. Dżemy można robić z różnych owoców, ale w tym szybkim przepisie wykorzystuje się aż trzy różne rodzaje. Na liście składników znalazły się śliwki, jabłka i gruszki. Smacznie się ze sobą komponują i tworzą ten doskonały i uniwersalny dżem owocowy na zimę. Smak dżemu z trzech owoców przyrządzonego według tego przepisu dodatkowo podkręcają cukier z prawdziwą wanilią oraz cynamon.

Jak zrobić dżem owocowy na zimę?

Przepis na pyszny domowy dżem owocowy nie jest skomplikowany. To najłatwiejsza na świecie receptura na doskonałe domowe przetwory z sezonowych owoców. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście takiego dżemu, czas to zmienić. Z tym prostym i błyskawicznym przepisem uda się i będzie smakował obłędnie.

Jak więc zrobić dżem z trzech owoców? Przepis został podzielony na kilka banalnie prostych kroków. Przygotowanie nie wymaga też długiego czasu w kuchni.

  • 1. krok – przygotowanie śliwek, jabłek i gruszek
  • 2. krok – wymieszanie owoców z sokiem z cytryny i mieszanką żelującą do dżemów
  • 3. krok – zagotowanie owoców i wymieszanie ich z cukrem, cukrem z wanilią i cynamonem
  • 4. krok – przełożenie dżemu do słoiczków i odstawienie do ostygnięcia

Po co się daje sok z cytryny do dżemu?

W tym prostym i szybkim przepisie na dżem owocowy na zimę jednym ze składników jest świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Po co sok z cytryny dodaje się do dżemu? To naturalny zagęszczacz. Dzięki zawartości pektyn, czyli naturalnych substancji żelujących, dżem z trzech owoców zyska odpowiednią konsystencję i nie będzie rzadki.

Sok z cytryny dodany do dżemu działa także jako naturalny konserwant. Zapobiega rozwojowi bakterii i innych mikroorganizmów, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Dżem owocowy dłużej zachowa pyszny smak i świeżość.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/3 kg cukru
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg śliwek
  • 3 opakowania mieszanki żelującej typu dżemix lub żelfix
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć i osuszyć. Śliwki pokroić i połówki i usunąć pestki. Jabłka i gruszki obrać i pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce.
  • Owoce przełożyć do większego garnka, skropić sokiem z cytryny i posypać mieszanką żelującą. Wymieszać.
  • Garnek postawić na ogniu i zagotować. Od czasu do czasu zamieszać, aby owoce nie przywarły do dna.
  • Wsypać cukier, cukier z wanilią i cynamon. Wymieszać i gotować, aż owoce staną miękkie i zaczną się rozpadać.
  • Gorący dżem przełożyć do czystych słoiczków i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do spiżarni lub przechowywać w kuchennej szafce. Po otwarciu wstawić do lodówki.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa, naleśników, placków czy słodkich wypieków.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej