W tym sezonie robię wyśmienity dżem z 3 owoców. To najłatwiejszy przepis pod słońcem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jak zrobić własny dżem? Z tym szybkim przepisem dżem owocowy zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie. To doskonały sposób, aby zamknąć smak letnich owoców w słoikach. Takie domowe przetwory owocowe idealnie sprawdzą się w czasie zimnych wieczorów. Poznajcie łatwy i błyskawiczny przepis na wyśmienity dżem owocowy.
Z jakich owoców można zrobić dżem?
Dżemy to przetwory z owoców, które są pyszne i stanowią zapasy na zimę. Dżemy można robić z różnych owoców, ale w tym szybkim przepisie wykorzystuje się aż trzy różne rodzaje. Na liście składników znalazły się śliwki, jabłka i gruszki. Smacznie się ze sobą komponują i tworzą ten doskonały i uniwersalny dżem owocowy na zimę. Smak dżemu z trzech owoców przyrządzonego według tego przepisu dodatkowo podkręcają cukier z prawdziwą wanilią oraz cynamon.
Jak zrobić dżem owocowy na zimę?
Przepis na pyszny domowy dżem owocowy nie jest skomplikowany. To najłatwiejsza na świecie receptura na doskonałe domowe przetwory z sezonowych owoców. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście takiego dżemu, czas to zmienić. Z tym prostym i błyskawicznym przepisem uda się i będzie smakował obłędnie.
Jak więc zrobić dżem z trzech owoców? Przepis został podzielony na kilka banalnie prostych kroków. Przygotowanie nie wymaga też długiego czasu w kuchni.
- 1. krok – przygotowanie śliwek, jabłek i gruszek
- 2. krok – wymieszanie owoców z sokiem z cytryny i mieszanką żelującą do dżemów
- 3. krok – zagotowanie owoców i wymieszanie ich z cukrem, cukrem z wanilią i cynamonem
- 4. krok – przełożenie dżemu do słoiczków i odstawienie do ostygnięcia
Po co się daje sok z cytryny do dżemu?
W tym prostym i szybkim przepisie na dżem owocowy na zimę jednym ze składników jest świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Po co sok z cytryny dodaje się do dżemu? To naturalny zagęszczacz. Dzięki zawartości pektyn, czyli naturalnych substancji żelujących, dżem z trzech owoców zyska odpowiednią konsystencję i nie będzie rzadki.
Sok z cytryny dodany do dżemu działa także jako naturalny konserwant. Zapobiega rozwojowi bakterii i innych mikroorganizmów, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Dżem owocowy dłużej zachowa pyszny smak i świeżość.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/3 kg cukru
- 1 kg jabłek
- 1 kg gruszek
- 1 kg śliwek
- 3 opakowania mieszanki żelującej typu dżemix lub żelfix
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć i osuszyć. Śliwki pokroić i połówki i usunąć pestki. Jabłka i gruszki obrać i pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce.
- Owoce przełożyć do większego garnka, skropić sokiem z cytryny i posypać mieszanką żelującą. Wymieszać.
- Garnek postawić na ogniu i zagotować. Od czasu do czasu zamieszać, aby owoce nie przywarły do dna.
- Wsypać cukier, cukier z wanilią i cynamon. Wymieszać i gotować, aż owoce staną miękkie i zaczną się rozpadać.
- Gorący dżem przełożyć do czystych słoiczków i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do spiżarni lub przechowywać w kuchennej szafce. Po otwarciu wstawić do lodówki.
- Podawać jako dodatek do pieczywa, naleśników, placków czy słodkich wypieków.