Te puszyste babeczki rozpływają się w ustach. Znikają szybciej, niż się je robi

babeczki karmelowe
Autor: Shutterstock Domowe babeczki podkręć tym składnikiem. Są pyszne i w sam raz słodkie.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne domowe babeczki o smaku karmelu to pomysł na znakomity deser po rodzinnym obiedzie i słodka przekąska między posiłkami. Upieczenie ich w domu nie jest skomplikowane. Są gotowe w pół godziny, ale z talerzy znikają o wiele szybciej. Poznajcie prosty i szybki przepis na smakowite babeczki karmelowe.

Z czego zrobić babeczki karmelowe?

Puszyste babeczki, które łatwo i szybko można zrobić w domu, składają się z łatwo dostępnych produktów. Dzięki temu, że można je kupić w prawie każdym sklepie, sprawdzą się przez cały rok na każdą okazję. Sekretnym składnikiem, który nadaje przyjemnego smaku, jest budyń karmelowy. To właśnie on sprawia, że babeczki smakują tak dobrze i mają rozkosznie słodki aromat.

Co jest potrzebne, aby upiec w domu puszyste babeczki karmelowe? Ten słodki wypiek o smaku karmelu robi się z popularnych produktów. Potrzebna jest więc mąka pszenna, masło, jajka, mleko, cukier i proszek do pieczenia. Smak babeczek podkręca budyń karmelowy, kakao oraz cukier z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić babeczki karmelowe?

W sam raz słodkie i obłędnie karmelowe babeczki to świetny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Przepis na domowe babeczki o smaku karmelu nie jest trudny i nie wymaga długich godzin w kuchni. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, przelać do papilotek i wstawić do piekarnika. Czas przygotowania łącznie z pieczeniem nie powinien przekroczyć pół godziny.

Jak upiec pyszne i aromatyczne babeczki karmelowe? Najlepiej od razu zapisać ten przepis. Często będziecie do niego wracać.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – utracie masła z cukrami
  • 3. krok – połączenie masy maślanej z jajkami, suchymi składnikami i mlekiem
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy na babeczki wyłożonej papilotkami
  • 5. krok – upieczenie babeczek karmelowych w piekarniku

Jak podawać babeczki karmelowe?

Pyszne i idealnie słodkie babeczki o smaku karmelu smakują zawsze i każdemu. Sprawdzą się na wiele różnych okazji jak święta Bożego Narodzenia, Kinder party czy rodzinne uroczystości. Zastąpią drożdżówki ze sklepu i inne słodkie przekąski. Świetnie komponują się z aromatyczną kawą i owocową herbatą.

Gotowe babeczki karmelowe można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą karmelową. Pysznie łączą się z czekoladowymi dodatkami. Efektowny wygląd i jeszcze lepszy smak można uzyskać, ozdabiając babeczki karmelowe aksamitnym kremem.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu karmelowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesypać do miski. Wsypać kakao, proszek do pieczenia i budyń w proszku.
  • Miękkie masło przełożyć do miski i utrzeć na puch. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Miksować, aż powstanie puszysta masa.
  • Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku. Stopniowo wsypywać suche składniki i wlewać mleko. Miksować, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.
  • Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać ciasto do 2/3 wysokości papilotek.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej