Te małe rogaliki to hit. W środku skrywają obłędne czekoladowe nadzienie z tymi orzechami

rogaliki twarogowe z czekoladą i orzechami
Autor: Shutterstock Domowe ciasto zamień na te rogaliki twarogowe. Cała rodzina będzie zachwycona.
łatwy
30 min
6

Dieta wegetariańska

W tym roku jesień należy do rogalików. Upieczone według tego przepisu zachwycają smakiem. Ciasto jest idealnie kruche, a w środku rogalików ukryte jest obłędne nadzienie czekoladowe z dodatkiem orzechów włoskich. Świetnie sprawdzą się na deser i jako słodka przekąska. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić domowe rogaliki twarogowe z czekoladą i aromatycznymi orzechami włoskimi.

Jaka czekolada jest najlepsza do rogalików?

W tym prostym przepisie na rogaliki twarogowe nadzienie przygotowuje się z kilku produktów. Głównymi składnikami są czekolada i orzechy włoskie. Najlepiej sprawdzi się mleczna czekolada, która łatwo się roztapia i doskonale łączy ze zmielonymi orzechami włoskimi. Ma słodszy smak niż czekolada gorzka czy deserowa. Dzięki niej nadzienie ma bardziej kremową konsystencję. Rogaliki twarogowe wypełnione takim kremowym dodatkiem są pyszne i aromatyczne.

Jak zrobić nadzienie z orzechów włoskich i czekolady do rogalików?

Przygotowanie nadzienia do rogalików twarogowych jest łatwe i trwa dosłownie chwilę. Potrzebne są cztery składniki, takie jak mleczna czekolada, orzechy włoskie, masło i cukier. Warto pamiętać, żeby wcześniej zmielić orzechy, a czekoladę posiekać. Przygotowanie nadzienia do rogalików rozpoczyna się od roztopienia masła i cukru w rondelku. Następnie dodaje się czekoladę i orzechy. Składniki należy podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopią i połączą. Gotowe!

Jak zrobić rogaliki twarogowe z czekoladą i orzechami?

Przepis na pyszne domowe rogaliki twarogowe z wybornym nadzieniem czekoladowo-orzechowym nie jest trudny. Przygotowanie rogalików jest o wiele łatwiejsze niż niektórych ciast. Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne kroki, nawet osoby początkujące poradzą sobie z upieczeniem całej blachy tych wyśmienitych rogalików twarogowych. Przepis jest też w miarę szybki. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny, a resztę pracy wykona piekarnik.

Jak więc zrobić znakomite rogaliki twarogowe wypełnione po brzegi obłędnym nadzieniem z czekolady i orzechów włoskich? Zadanie nie jest skomplikowane, a ten jesienny słodki wypiek uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta twarogowego
  • 2. krok – podzielenie i schłodzenie ciasta twarogowego
  • 3. krok – przygotowanie nadzienia czekoladowo-orzechowego
  • 4. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta
  • 5. krok – nałożenie nadzienia i uformowanie rogalików
  • 6. krok – upieczenie rogalików twarogowych z czekoladą i orzechami w piekarniku

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g tłustego twarogu
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
  •  
  • Nadzienie:
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki masła

  • dodatkowo:
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać żółtko i miód oraz wsypać cukier. Wymieszać do połączenia składników.
  • Do miski przesypać mąkę i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz masę twarogową. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
  • Podzielić je na dwie części, uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na 15 minut.
  • Do rondelka przełożyć masło i wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się roztopią.
  • Wsypać orzechy i czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi, a składniki się połączą. Rondelek zestawić z ognia i odstawić.
  • Obie części zimnego ciasto rozwałkować na dwa cienkie placki i pokroić na trójkąty. Na każdy trójkąt u podstawy nałożyć po 1 łyżeczce nadzienia. Zwinąć ku wierzchołkowi.
  • Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać oprószone cukrem pudrem na deser lub jako słodką przekąskę.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...