Te małe rogaliki to hit. W środku skrywają obłędne czekoladowe nadzienie z tymi orzechami
Dieta wegetariańska
W tym roku jesień należy do rogalików. Upieczone według tego przepisu zachwycają smakiem. Ciasto jest idealnie kruche, a w środku rogalików ukryte jest obłędne nadzienie czekoladowe z dodatkiem orzechów włoskich. Świetnie sprawdzą się na deser i jako słodka przekąska. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić domowe rogaliki twarogowe z czekoladą i aromatycznymi orzechami włoskimi.
Jaka czekolada jest najlepsza do rogalików?
W tym prostym przepisie na rogaliki twarogowe nadzienie przygotowuje się z kilku produktów. Głównymi składnikami są czekolada i orzechy włoskie. Najlepiej sprawdzi się mleczna czekolada, która łatwo się roztapia i doskonale łączy ze zmielonymi orzechami włoskimi. Ma słodszy smak niż czekolada gorzka czy deserowa. Dzięki niej nadzienie ma bardziej kremową konsystencję. Rogaliki twarogowe wypełnione takim kremowym dodatkiem są pyszne i aromatyczne.
Jak zrobić nadzienie z orzechów włoskich i czekolady do rogalików?
Przygotowanie nadzienia do rogalików twarogowych jest łatwe i trwa dosłownie chwilę. Potrzebne są cztery składniki, takie jak mleczna czekolada, orzechy włoskie, masło i cukier. Warto pamiętać, żeby wcześniej zmielić orzechy, a czekoladę posiekać. Przygotowanie nadzienia do rogalików rozpoczyna się od roztopienia masła i cukru w rondelku. Następnie dodaje się czekoladę i orzechy. Składniki należy podgrzewać na małym ogniu, aż się roztopią i połączą. Gotowe!
Jak zrobić rogaliki twarogowe z czekoladą i orzechami?
Przepis na pyszne domowe rogaliki twarogowe z wybornym nadzieniem czekoladowo-orzechowym nie jest trudny. Przygotowanie rogalików jest o wiele łatwiejsze niż niektórych ciast. Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne kroki, nawet osoby początkujące poradzą sobie z upieczeniem całej blachy tych wyśmienitych rogalików twarogowych. Przepis jest też w miarę szybki. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny, a resztę pracy wykona piekarnik.
Jak więc zrobić znakomite rogaliki twarogowe wypełnione po brzegi obłędnym nadzieniem z czekolady i orzechów włoskich? Zadanie nie jest skomplikowane, a ten jesienny słodki wypiek uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie ciasta twarogowego
- 2. krok – podzielenie i schłodzenie ciasta twarogowego
- 3. krok – przygotowanie nadzienia czekoladowo-orzechowego
- 4. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta
- 5. krok – nałożenie nadzienia i uformowanie rogalików
- 6. krok – upieczenie rogalików twarogowych z czekoladą i orzechami w piekarniku
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g tłustego twarogu
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru
- Nadzienie:
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g posiekanej mlecznej czekolady
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżki masła
dodatkowo:- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać żółtko i miód oraz wsypać cukier. Wymieszać do połączenia składników.
- Do miski przesypać mąkę i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz masę twarogową. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Podzielić je na dwie części, uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na 15 minut.
- Do rondelka przełożyć masło i wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się roztopią.
- Wsypać orzechy i czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi, a składniki się połączą. Rondelek zestawić z ognia i odstawić.
- Obie części zimnego ciasto rozwałkować na dwa cienkie placki i pokroić na trójkąty. Na każdy trójkąt u podstawy nałożyć po 1 łyżeczce nadzienia. Zwinąć ku wierzchołkowi.
- Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać oprószone cukrem pudrem na deser lub jako słodką przekąskę.