Te ciasteczka to prawdziwy hit. Niebo w gębie nabiera nowego znaczenia

Dieta wegetariańska
Lekkie, kruche i delikatnie słodkie, takie właśnie są ciasteczka anielskie. Ta słodka przekąska jest idealna na odrobinę rozkoszy pomiędzy posiłkami czy do zachwycenia gości. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak - prawdziwie anielski.
Lekkie i proste w przygotowaniu. Te ciastka to niebo w gębie
Te ciasteczka są leciutkie niczym chmurka. Delikatne i kruche anielskie ciasteczka są idealnym pomysłem na słodką przekąskę lub do podanie gościom. Przygotowanie ich jest niezwykle szybkie i proste.
Te ciasteczka są z pewnością jednym z tych wypieków, które zachwycą każdego swoją lekkością i delikatnością. Ich niemal piankowa struktura i jasny kolor były powodem dla ich uroczej nazwy.
Choć mogą nieco przypominać bezę, to jednak dodatek masła i mąki sprawia, że są one znacznie bardziej kruche i przy okazji nadaje im to delikatnie maślanego smaku. Co więcej, to ciasteczka nie są przesadnie słodkie, dzięki czemu są idealnym dodatkiem do zarówno kawy, jak i herbaty.
Te modyfikacje mogą zachwycić. Doskonały pomysł na słodką przerwę
Przepis na ciasteczka można również modyfikować. Świetnie sprawdzi się tu dodatek cynamony, migdałów czy startej skórki cytryny. Ciasteczka można również przygotować w wersji czekoladowej - wystarczy dodać odrobinę kakao lub polać je roztopioną czekoladą.
Dla tych z nas, którzy nie jedzą glutenu, ciastka można przygotować z użyciem mąki migdałowej lub ryżowej. Sprawi to, że będą one jeszcze lżejsze.
SKŁADNIKI
- 3 białka jaj
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g miękkiego masła
- Szczypta soli
- Opcjonalnie: cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając.
- Kiedy masa będzie gładka i błyszcząca dodajemy sok z cytryny ekstrakt waniliowy.
- W osobnej misce ucieramy masło na puszystą masę.
- Dodajemy mąkę wymieszaną ze skrobią.
- Całość dodajemy do białek delikatnie mieszając łyżką.
- Na blaszkę wyłożoną papierem nakładamy łyżką ciasteczka.
- Pieczemy 12-15 minut w 160 stopniach.
- Po ostudzenia można ciastka oprószyć cukrem pudrem