Te ciasteczka to prawdziwy hit. Niebo w gębie nabiera nowego znaczenia

Te ciasteczka to prawdziwy hit. Niebo w gębie nabiera nowego znaczenia
Autor: Shutterstock.com Te ciasteczka to prawdziwy hit. Niebo w gębie nabiera nowego znaczenia
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Lekkie, kruche i delikatnie słodkie, takie właśnie są ciasteczka anielskie. Ta słodka przekąska jest idealna na odrobinę rozkoszy pomiędzy posiłkami czy do zachwycenia gości. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak - prawdziwie anielski.

Lekkie i proste w przygotowaniu. Te ciastka to niebo w gębie

Te ciasteczka są leciutkie niczym chmurka. Delikatne i kruche anielskie ciasteczka są idealnym pomysłem na słodką przekąskę lub do podanie gościom. Przygotowanie ich jest niezwykle szybkie i proste.

Te ciasteczka są z pewnością jednym z tych wypieków, które zachwycą każdego swoją lekkością i delikatnością. Ich niemal piankowa struktura i jasny kolor były powodem dla ich uroczej nazwy.

Choć mogą nieco przypominać bezę, to jednak dodatek masła i mąki sprawia, że są one znacznie bardziej kruche i przy okazji nadaje im to delikatnie maślanego smaku. Co więcej, to ciasteczka nie są przesadnie słodkie, dzięki czemu są idealnym dodatkiem do zarówno kawy, jak i herbaty.

Te modyfikacje mogą zachwycić. Doskonały pomysł na słodką przerwę

Przepis na ciasteczka można również modyfikować. Świetnie sprawdzi się tu dodatek cynamony, migdałów czy startej skórki cytryny. Ciasteczka można również przygotować w wersji czekoladowej - wystarczy dodać odrobinę kakao lub polać je roztopioną czekoladą.

Dla tych z nas, którzy nie jedzą glutenu, ciastka można przygotować z użyciem mąki migdałowej lub ryżowej. Sprawi to, że będą one jeszcze lżejsze.

SKŁADNIKI

  • 3 białka jaj
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g miękkiego masła
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie: cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając.
  • Kiedy masa będzie gładka i błyszcząca dodajemy sok z cytryny ekstrakt waniliowy.
  • W osobnej misce ucieramy masło na puszystą masę.
  • Dodajemy mąkę wymieszaną ze skrobią.
  • Całość dodajemy do białek delikatnie mieszając łyżką.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem nakładamy łyżką ciasteczka.
  • Pieczemy 12-15 minut w 160 stopniach.
  • Po ostudzenia można ciastka oprószyć cukrem pudrem
W formie 24 - Co się kryje w gotowych ciastkach
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej