Przepis na ciastka z czekoladą: krucha rozkosz w ustach

Przepis na ciastka z czekoladą: krucha rozkosz w ustach
Autor: Shutterstock.com Kruche ciastka z czekoladą
łatwy
20 min
4

To najlepszy przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady! Żadnych zabawnych składników, żadnego czasu na schładzanie itp. Po prostu łatwe, niesamowicie pyszne, trochę kruche, a trochę lepkie, czekoladowe ciastko, które za każdym razem okazuje się idealne!

Każdy potrzebuje w klasycznego przepisu na ciastka czekoladowe. Nawet ja. To naprawdę najlepszy przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady! Robię je od wielu, wielu lat i każdy, kto ich próbuje, zgadza się, że są pyszne!

Poza tym nie ma tu żadnych dziwnych i niebezpiecznych składników, niczego nie trzeba schładzać, przygotowanie jest dziecinie proste. 

To ciastko z czekoladą jest właśnie tym, czym powinno być ciasteczko z kawałkami czekolady. Chrupiące i trochę lepkie od czekolady. Idealnie maślane i słodkie. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka masła zmiękczonego, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1 szklanka jasnobrązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli 
  • 2 szklanki dropsów czekoladowych (lub 2 tabliczki czekolady posiekanej na kawałki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia. Odstaw na bok.
  • Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka i wanilię. Ubij na puszystą masę.
  • Dodaj porcjami suche składniki. Mieszaj, aż się połączą.
  • Dodaj kawałki czekolady i ponownie wymieszaj.
  • Ciasto nabieraj łyżką do lodów lub zwykłą. Uformuj kulki i rozłóż je na blasze w odstępach. 
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 8-10 minut. 
  • Wyjmij blachę z ciasteczkami i pozostaw na 2-4 minuty do lekkiego ostygnięcia. 
  • Przestudzone ciasteczka przenieś na talerz lub do szczelnego pudełka. 
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej