Przepis na ciastka z czekoladą: krucha rozkosz w ustach
To najlepszy przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady! Żadnych zabawnych składników, żadnego czasu na schładzanie itp. Po prostu łatwe, niesamowicie pyszne, trochę kruche, a trochę lepkie, czekoladowe ciastko, które za każdym razem okazuje się idealne!
Każdy potrzebuje w klasycznego przepisu na ciastka czekoladowe. Nawet ja. To naprawdę najlepszy przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady! Robię je od wielu, wielu lat i każdy, kto ich próbuje, zgadza się, że są pyszne!
Poza tym nie ma tu żadnych dziwnych i niebezpiecznych składników, niczego nie trzeba schładzać, przygotowanie jest dziecinie proste.
To ciastko z czekoladą jest właśnie tym, czym powinno być ciasteczko z kawałkami czekolady. Chrupiące i trochę lepkie od czekolady. Idealnie maślane i słodkie.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka masła zmiękczonego, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka białego cukru
- 1 szklanka jasnobrązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- 2 duże jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 szklanki dropsów czekoladowych (lub 2 tabliczki czekolady posiekanej na kawałki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia. Odstaw na bok.
- Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka i wanilię. Ubij na puszystą masę.
- Dodaj porcjami suche składniki. Mieszaj, aż się połączą.
- Dodaj kawałki czekolady i ponownie wymieszaj.
- Ciasto nabieraj łyżką do lodów lub zwykłą. Uformuj kulki i rozłóż je na blasze w odstępach.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 8-10 minut.
- Wyjmij blachę z ciasteczkami i pozostaw na 2-4 minuty do lekkiego ostygnięcia.
- Przestudzone ciasteczka przenieś na talerz lub do szczelnego pudełka.