Prosty przepis na bezy - słodkie pyszności
Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych lub drożdżowych. Pamiętajmy jednak, że aby piana dobrze się ubiła, białka powinny mieć temperaturę pokojową i nie powinny zawierać resztek żółtka. Oto prosty przepis na bezy - lekkie i chrupiące słodkie pyszności.
Bezy to doskonały pomysł na wykorzystanie białek. Dobrze wysuszone bezy można przechowywać długo, przekładać kremem w razie potrzeby, kruszyć i dodawać do deserów, zdobić nimi inne ciasta. Dlatego bezy i beziki warto mieć pod ręką. Najtrudniejsze w ich przygotowaniu jest nie ubicie białek lecz prawidłowe wysuszenie ciastek, które najpierw podpieka się z wierzchu w niewysokiej temperaturze, by cukier w nich zawarty nie skarmelizował się, a potem suszy w niskiej temperaturze, by wnętrze bez nie było ciągnące się. Możemy to pominąć, gdy chcemy bezy zużyć od razu, niektórzy wręcz przepadają ze chrupiącym zewnętrzem zawierającym lekko ciągnący się środek. Jednak takie bezy nie nadają się do długiego przechowywania, bo wilgoć ze środka sprawi, że wierzch przestanie być kruchy i chrupiący. Na etapie pieczenia trzeba więc zdecydować czy bezy zjemy od razu, czy chcemy część zachować na później.
SKŁADNIKI
- 4 białka
- 250 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywno. Dalej ubijać, dodając stopniowo cukier puder. Pod koniec dodać sok z cytryny. Ubijać, aż masa będzie gładziutka i sztywna.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 120-140 st. C. Na wyłożonej papierem blaszce formować małe stożki.
- Piec około 35-45 minut. Po upieczeniu bezy pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.