Te ciasteczka czekoladowe piekę z 5 składników. To najlepszy sposób na dobry humor

2025-11-26 12:37

Jesienna chandra może popsuć cały dzień. Najlepszym lekarstwem są domowe ciasteczka czekoladowe z pięciu składników, na które przepis znajdziecie poniżej. Robi się je błyskawicznie, a większość pracy wykona piekarnik. Ciasteczka czekoladowe przygotowane według tego przepisu są pyszne i dosłownie rozpływają się w ustach. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić je w domu.

ciasteczka czekoladowe z 5 składników

i

Autor: Lyutik_ryutik/ Shutterstock To najlepsze czekoladowe ciasteczka na jesienną chandrę. Tylko 5 składników i 5 minut pracy.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czekoladowe ciasteczka na dobry humor – tylko 5 składników

Ciasteczka w czekoladowym smaku przygotowane według tego prostego i błyskawicznego przepisu są nie tylko pyszne. Ich tajną mocą jest to, że poprawiają humor i zwalczają jesienną chandrę. Aby je zrobić, należy zaopatrzyć się tylko w pięć produktów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Do ich przygotowania nawet mąka nie jest potrzebna. Ciasteczka czekoladowe nie zawierają też dodatkowego cukru.

Głównym składnikiem jest gorzka czekolada, która zawiera związki poprawiające humor. Właśnie dlatego te ciasteczka czekoladowe wpływają na nastrój. Czekolada uwalnia endorfiny w mózgu, które działają przeciwbólowo i dają uczucie przyjemności. Dzięki zawartości magnezu redukuje stres i napięcie.

Oprócz gorzej czekolady na liście składników znalazło się bogate w zdrowe tłuszcze masło orzechowe, jajka, proszek do pieczenia i szczypta soli. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują i tworzą ten wyśmienity wypiek, który zwalcza wszelkie negatywne wibracje w jesienne dni.

Jak zrobić ciasteczka czekoladowe na dobry humor?

Przepis na pełne czekoladowego smaku domowe ciasteczka jest banalnie łatwy. To świetny patent na coś słodkiego z czekoladą dla osób początkujących, zabieganych i leniwych. Przygotowanie trwa tylko 5 minut, a w piekarniku powinny spędzić kwadrans. Ciasteczka zawsze się udają, smakują wyśmienicie i najlepiej poprawiają nastrój, zwłaszcza kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza.

Jak więc upiec całą blachę domowych ciasteczek, które pozytywnie wpływają na humor? To łatwy i szybki przepis składający się z kilku kroków. Nawet mikser nie jest potrzebny, a ciasta nie trzeba wyrabiać czy wałkować.

  • 1. krok – roztopienie gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej
  • 2. krok – połączenie płynnej czekolady z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – uformowanie ciasteczek
  • 4. krok – upieczenie ciasteczek czekoladowych w piekarniku

Czym wzbogacić ciasteczka czekoladowe na dobry humor?

To podstawowy przepis na pyszne domowe ciasteczka czekoladowe, które mają niesamowitą moc. Recepturę można modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą ich smak. Sprawdzą się suszone śliwki, rodzynki czy daktyle. Smak ciasteczek podkręcą wiórki kokosowe. Dobrym dodatkiem jest także domowa przyprawa do piernika, cynamon, czy kardamon. W ten sposób można przygotować je na klasową wigilię dla dzieci lub podać z okazji świąt Bożego Narodzenia. Zamiast gładkiego masła orzechowego można wykorzystać z kawałkami orzechów. W tej wersji ciasteczka czekoladowe staną się bardziej chrupiące. Bez względu na dodatki ciasteczka czekoladowe upieczone według tego przepisu zawsze się udają, smakują pysznie i poprawiają humor.

SKŁADNIKI

  • 300 g masła orzechowego
  • 100 g czekolady gorzkiej o zawartości kakao min. 80%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  • Do płynnej czekolady dodać masło orzechowe i wymieszać.
  • Wbić jajka i wsypać proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Z masy formować kulki i lekko je spłaszczyć. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...