Takie kruche rogaliki z dżemem piekła moja babcia. Zamiast masła dodawała inny składnik

rogaliki na smalcu
Autor: Shutterstock Upiecz rogaliki z dżemem z przepisu babci. Są idealnie kruche i w sam raz słodkie.
łatwy
45 min
4

Coraz więcej osób sięga po przepisy do starych książek kucharskich i babcinych zeszytów. Można w nich znaleźć prawdziwe kulinarne perełki. Jedną z nich jest babciny przepis na kruche rogaliki po brzegi wypełnione dżemem. Poznajcie prosty i szybki przepis babci na najlepsze kruche rogaliki, w których zamiast masła dodaje się smalec.

Czy do rogalików używa się smalcu?

Kruche rogaliki, w środku których ukrył się owocowy dżem, zwykle przygotowuje się z ciasta na maśle. Można jednak je zamienić i zrobić ten słodki wypiek z dodatkiem smalcu. Ten tani składniki sprawia, że ciasto ma dobrą konsystencję, łatwiej jest je rozwałkować i formować. Rogaliki są bardziej kruche i delikatne. Mają pyszny smak i obłędny aromat, który czuć już w trakcie pieczenia.

Rogaliki na smalcu według przepisu babci – składniki

Pyszne domowe rogaliki przygotowane z ciasta na smalcu robi się z kilku składników. Lista jest krótka i obejmuje tylko trzy popularne i łatwo dostępne produkty. Są do kupienia w wielu sklepach przez cały rok. To jeden z powodów, dla których warto je piec. Aby zrobić pyszne i idealnie kruche rogaliki wypełnione słodkim dżemem, potrzebna jest mąka pszenna, smalec i śmietana. Aż trudno uwierzyć, że z tych trzech tanich produktów nasze babcie piekły tak pyszne rogaliki. Najlepiej przekonać się o tym osobiście i wybrać ten prosty przepis.

Jak zrobić rogaliki na smalcu?

Rogaliki na smalcu według przepisu babci to pyszny deser, który sprawdzi się zawsze. Wybornie smakują z aromatyczną kawą i owocową herbatą, a nawet z kubkiem zimnego mleka. Babciny przepis na wyborne kruche rogaliki na smalcu z dodatkiem dżemu nie jest trudny. To łatwa receptura dla każdego. Rogaliki zawsze się udają. Nawet ci, którzy boją się piec słodkości w domu, zrobią je na medal.

Jak więc upiec pyszne domowe rogaliki na smalcu z dżemem? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w skróconym przepisie.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta ze smalcem
  • 2. krok – schłodzenie kruchego ciasta w lodówce
  • 3. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta na trójkąty
  • 4. krok – nałożenie dżemu i uformowanie rogalików
  • 5. krok – upieczenie rogalików na smalcu w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g smalcu
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • dżem owocowy
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki smalec i wlać śmietanę. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
  • Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Pierwszą część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na okrągły placek. Pokroić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt u podstawy nałożyć 1 łyżeczkę dżemu i zwinąć w rogalik. Tak samo przygotować rogaliki z pozostałych trzech części ciasta.
  • Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej