Takie ciasteczka pieką Grecy na Boże Narodzenie. Melomakarona są przepyszne i chrupiące

2025-12-17 12:34

Kuchnia grecka jest pełna wybornych potraw. Na szczególne wyróżnienie zasługują doskonałe ciasteczka, które tradycyjnie wypieka się z okazji świąt Bożego Narodzenia. Melomakarona mają korzenny smak z cytrusową nutą i są chrupiące. Nie trzeba jechać do Grecji, aby spróbować tego greckiego przysmaku. Zobaczcie, jak zrobić w domu idealne na święta ciasteczka Melomakarona.

greckie ciasteczka Melomakarona

i

Autor: Mpephotos/ Shutterstock Poznaj grecki przepis na świąteczne ciasteczka. Melomakarona rozpływają się w ustach.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Czym są ciasteczka Melomakarona?

Pod tą tajemniczą nazwą kryją się tradycyjne greckie ciasteczka przygotowywane w okresie świąt Bożego Narodzenia. Są to słodkie i niezwykle aromatyczne małe ciastka z ciasta z dodatkiem oliwy z oliwek, zanurzone w słodkim syropie i obtoczone w drobno posiekanych orzechach włoskich. Mają bogaty smak z wyraźnymi nutami pomarańczy, cynamonu i miodu. Są miękkie i kruche, a jednocześnie wilgotne. W Grecji są uważane za symbol Bożego Narodzenia i często ofiarowuje się je bliskim jako prezent.

Z czego zrobić ciasteczka Melomakarona?

Pyszne i aromatyczne ciasteczka Melomakarona składają się z prostych składników. Wszystkie produkty są dostępne w polskich sklepach. Nie trzeba ich szukać w delikatesach czy zamawiać w sklepach internetowych. Lista składników została podzielona na trzy części. Pierwsza z nich obejmuje składniki potrzebne do przygotowania ciasta, druga do syropu, a trzecia to dodatek, który wieńczy dzieło.

Co jest więc potrzebne, aby upiec świąteczne ciasteczka Melomakarona? Niezbędne produkty można kupić w jednym sklepie, a niektóre z nich w okresie przedświątecznym mają promocyjne ceny.

  • składniki do ciasta – mąka pszenna, oliwa z oliwek, cukier, sok i skórka otarta z pomarańczy, alkohol – koniak lub brandy, proszek do pieczenia
  • składniki do syropu – woda, cukier, miód, sok pomarańczowy, cynamon, goździki
  • dodatki – orzechy włoskie

Jak zrobić ciasteczka Melomakarona?

Przepis na te wyborne świąteczne ciasteczka pochodzi z kuchni greckiej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z tej receptury i upiec je na tegoroczne święta. Przygotowanie nie jest trudne i czasochłonne, a składniki można bez problemu kupić w naszych sklepach. Jeżeli lubicie próbować różnych świątecznych przysmaków z innych krajów, ten przepis jest jak znalazł. Ciasteczka będą wybornym deserem w czasie nadchodzących świąt Bożego Narodzenia.

Jak więc upiec pełne smaku chrupiące ciasteczka Melomakarona według tradycyjnego greckiego przepisu? Zadanie nie jest skomplikowane. To łatwy przepis na oryginalne i chrupiące ciasteczka na święta, które oczarują wyglądem i smakiem całą rodzinę.

  • 1. krok – przygotowanie syropu cukrowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta
  • 3. krok – uformowanie ciasteczek
  • 4. krok – upieczenie ciasteczek Melomakarona w piekarniku
  • 5. krok – zanurzenie gorących ciasteczek w syropie i udekorowanie orzechami włoskimi

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 50 ml koniaku lub brandy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z pomarańczy
  • syrop:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • dodatkowo:
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać wodę, sok pomarańczowy i miód. Wsypać cukier, cynamon i goździki. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Do miski wlać oliwę z oliwek, sok pomarańczowy i alkohol. Wsypać cukier i energicznie wymieszać, aż cukier się rozpuści.
  • Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać skórkę pomarańczową. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
  • Z ciasta formować nieduże kulki i lekko je spłaszczać. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, aż staną się rumiane.
  • Blachę wyjąć z piekarnika. Gorące ciasteczka od razu zanurzyć w syropie na kilka sekund, a następnie obtoczyć w orzechach włoskich. Odkładać na deskę.
  • Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Cynamon. Jakie ma właściwości? Jaką ma wartość kulinarną?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...