Takie ciasteczka pieką Grecy na Boże Narodzenie. Melomakarona są przepyszne i chrupiące
Kuchnia grecka jest pełna wybornych potraw. Na szczególne wyróżnienie zasługują doskonałe ciasteczka, które tradycyjnie wypieka się z okazji świąt Bożego Narodzenia. Melomakarona mają korzenny smak z cytrusową nutą i są chrupiące. Nie trzeba jechać do Grecji, aby spróbować tego greckiego przysmaku. Zobaczcie, jak zrobić w domu idealne na święta ciasteczka Melomakarona.
i
Dieta wegetariańska
Czym są ciasteczka Melomakarona?
Pod tą tajemniczą nazwą kryją się tradycyjne greckie ciasteczka przygotowywane w okresie świąt Bożego Narodzenia. Są to słodkie i niezwykle aromatyczne małe ciastka z ciasta z dodatkiem oliwy z oliwek, zanurzone w słodkim syropie i obtoczone w drobno posiekanych orzechach włoskich. Mają bogaty smak z wyraźnymi nutami pomarańczy, cynamonu i miodu. Są miękkie i kruche, a jednocześnie wilgotne. W Grecji są uważane za symbol Bożego Narodzenia i często ofiarowuje się je bliskim jako prezent.
Z czego zrobić ciasteczka Melomakarona?
Pyszne i aromatyczne ciasteczka Melomakarona składają się z prostych składników. Wszystkie produkty są dostępne w polskich sklepach. Nie trzeba ich szukać w delikatesach czy zamawiać w sklepach internetowych. Lista składników została podzielona na trzy części. Pierwsza z nich obejmuje składniki potrzebne do przygotowania ciasta, druga do syropu, a trzecia to dodatek, który wieńczy dzieło.
Co jest więc potrzebne, aby upiec świąteczne ciasteczka Melomakarona? Niezbędne produkty można kupić w jednym sklepie, a niektóre z nich w okresie przedświątecznym mają promocyjne ceny.
- składniki do ciasta – mąka pszenna, oliwa z oliwek, cukier, sok i skórka otarta z pomarańczy, alkohol – koniak lub brandy, proszek do pieczenia
- składniki do syropu – woda, cukier, miód, sok pomarańczowy, cynamon, goździki
- dodatki – orzechy włoskie
Jak zrobić ciasteczka Melomakarona?
Przepis na te wyborne świąteczne ciasteczka pochodzi z kuchni greckiej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z tej receptury i upiec je na tegoroczne święta. Przygotowanie nie jest trudne i czasochłonne, a składniki można bez problemu kupić w naszych sklepach. Jeżeli lubicie próbować różnych świątecznych przysmaków z innych krajów, ten przepis jest jak znalazł. Ciasteczka będą wybornym deserem w czasie nadchodzących świąt Bożego Narodzenia.
Jak więc upiec pełne smaku chrupiące ciasteczka Melomakarona według tradycyjnego greckiego przepisu? Zadanie nie jest skomplikowane. To łatwy przepis na oryginalne i chrupiące ciasteczka na święta, które oczarują wyglądem i smakiem całą rodzinę.
- 1. krok – przygotowanie syropu cukrowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta
- 3. krok – uformowanie ciasteczek
- 4. krok – upieczenie ciasteczek Melomakarona w piekarniku
- 5. krok – zanurzenie gorących ciasteczek w syropie i udekorowanie orzechami włoskimi
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 50 ml koniaku lub brandy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z pomarańczy
- syrop:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- dodatkowo:
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać wodę, sok pomarańczowy i miód. Wsypać cukier, cynamon i goździki. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do miski wlać oliwę z oliwek, sok pomarańczowy i alkohol. Wsypać cukier i energicznie wymieszać, aż cukier się rozpuści.
- Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać skórkę pomarańczową. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Z ciasta formować nieduże kulki i lekko je spłaszczać. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, aż staną się rumiane.
- Blachę wyjąć z piekarnika. Gorące ciasteczka od razu zanurzyć w syropie na kilka sekund, a następnie obtoczyć w orzechach włoskich. Odkładać na deskę.
- Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia.