Pyszne muffinki z jabłkami piekę tylko z tej mąki. Smakują wybornie i są gotowe w 30 minut

muffinki orkiszowe z jabłkami
Autor: Shutterstock Zamiast pszennej wybierz orkiszową. Jabłkowe muffinki z tej mąki nie mają sobie równych.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne i pełne jabłek muffinki orkiszowe to słodki wypiek, który przypadnie do gustu nie tylko fanom zdrowego odżywiania. Oczaruje smakiem i aromatem każdego. Przepis na muffinki orkiszowe z jabłkami jest banalnie łatwy i szybki. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak prosto i bez wysiłku można upiec wyborne domowe muffinki z mąki orkiszowej z dodatkiem jabłek.

Czy mąka orkiszowa nadaje się do muffinek?

Mąka orkiszowa jest dobrze znana w naszym kraju już od lat. Można wykorzystywać ją do najróżniejszych słodkich wypieków i domowego pieczywa. Idealnie sprawdzi się do muffinek z jabłkami. Nadaje wyjątkowego smaku i zapewnia przyjemną konsystencję. Stanowi doskonały i zdrowy zamiennik mąki pszennej.

Dlaczego warto upiec muffinki z mąki orkiszowej?

  • Smak – mąka orkiszowa ma delikatny orzechowy smak, który dodaje muffinkom wyjątkowego charakteru.
  • Konsystencja – muffinki z mąki orkiszowej są bardziej wilgotne, zwarte i dłużej zachowują świeżość.
  • Wartości odżywcze – mąka orkiszowa to zdrowsza alternatywa dla mąki pszennej, ponieważ zawiera błonnik, białko, witaminy z grupy B, magnez i żelazo.

Jak zrobić muffinki orkiszowe z jabłkami?

Przepis na pyszne i pełne jabłek muffinki z mąki orkiszowej nie jest skomplikowany. To prosta receptura, którą docenią leniwi, zabiegani i początkujący. Na liście składników znalazły się łatwo dostępne produkty. Są do kupienia bez względu na porę roku. Przygotowanie ciasta orkiszowego na muffinki zajmuje tylko kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik.

Jak więc zrobić znakomite muffinki orkiszowe z jabłkami w domu? To tylko kilka bardzo łatwych i szybkich kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Warto z niego skorzystać, ponieważ muffinki są przepyszne i pobiją każde podniebienie.

  • 1. krok – obranie i pokrojenie jabłek
  • 2. krok – wymieszanie składników suchych
  • 3. krok – wymieszanie składników mokrych
  • 4. krok – połączenie składników mokrych z suchymi i jabłkami
  • 5. krok – przelanie ciasta do foremek i upieczenie muffinek orkiszowych z jabłkami w piekarniku

Ile piec muffinki z jabłkami?

W tym prostym przepisie doskonałe domowe muffinki z mąki orkiszowej z dodatkiem jabłek piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Formę z muffinkami wstawia się do gorącego piekarnika i piecze przez 25 minut. W tym czasie muffinki pięknie wyrosną i staną się aromatyczne. Po ostygnięciu można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakują na śniadanie, na deser i jako przekąska między posiłkami.

SKŁADNIKI

  • 2 jabłka
  • 240 g mąki orkiszowej
  • 125 ml oleju
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 60 ml mleka
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
  • Do miski przesypać mąkę orkiszową, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wymieszać.
  • Jogurt wymieszać z mlekiem. Wbić jajka i wlać olej. Wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Do ciasta dodać jabłka i wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 2/3 ich wysokości.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej