Pyszne muffinki z jabłkami piekę tylko z tej mąki. Smakują wybornie i są gotowe w 30 minut

Dieta wegetariańska
Pyszne i pełne jabłek muffinki orkiszowe to słodki wypiek, który przypadnie do gustu nie tylko fanom zdrowego odżywiania. Oczaruje smakiem i aromatem każdego. Przepis na muffinki orkiszowe z jabłkami jest banalnie łatwy i szybki. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak prosto i bez wysiłku można upiec wyborne domowe muffinki z mąki orkiszowej z dodatkiem jabłek.
Czy mąka orkiszowa nadaje się do muffinek?
Mąka orkiszowa jest dobrze znana w naszym kraju już od lat. Można wykorzystywać ją do najróżniejszych słodkich wypieków i domowego pieczywa. Idealnie sprawdzi się do muffinek z jabłkami. Nadaje wyjątkowego smaku i zapewnia przyjemną konsystencję. Stanowi doskonały i zdrowy zamiennik mąki pszennej.
Dlaczego warto upiec muffinki z mąki orkiszowej?
- Smak – mąka orkiszowa ma delikatny orzechowy smak, który dodaje muffinkom wyjątkowego charakteru.
- Konsystencja – muffinki z mąki orkiszowej są bardziej wilgotne, zwarte i dłużej zachowują świeżość.
- Wartości odżywcze – mąka orkiszowa to zdrowsza alternatywa dla mąki pszennej, ponieważ zawiera błonnik, białko, witaminy z grupy B, magnez i żelazo.
Jak zrobić muffinki orkiszowe z jabłkami?
Przepis na pyszne i pełne jabłek muffinki z mąki orkiszowej nie jest skomplikowany. To prosta receptura, którą docenią leniwi, zabiegani i początkujący. Na liście składników znalazły się łatwo dostępne produkty. Są do kupienia bez względu na porę roku. Przygotowanie ciasta orkiszowego na muffinki zajmuje tylko kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik.
Jak więc zrobić znakomite muffinki orkiszowe z jabłkami w domu? To tylko kilka bardzo łatwych i szybkich kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Warto z niego skorzystać, ponieważ muffinki są przepyszne i pobiją każde podniebienie.
- 1. krok – obranie i pokrojenie jabłek
- 2. krok – wymieszanie składników suchych
- 3. krok – wymieszanie składników mokrych
- 4. krok – połączenie składników mokrych z suchymi i jabłkami
- 5. krok – przelanie ciasta do foremek i upieczenie muffinek orkiszowych z jabłkami w piekarniku
Ile piec muffinki z jabłkami?
W tym prostym przepisie doskonałe domowe muffinki z mąki orkiszowej z dodatkiem jabłek piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Formę z muffinkami wstawia się do gorącego piekarnika i piecze przez 25 minut. W tym czasie muffinki pięknie wyrosną i staną się aromatyczne. Po ostygnięciu można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakują na śniadanie, na deser i jako przekąska między posiłkami.
SKŁADNIKI
- 2 jabłka
- 240 g mąki orkiszowej
- 125 ml oleju
- 100 g cukru trzcinowego
- 60 ml mleka
- 60 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
- Do miski przesypać mąkę orkiszową, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wymieszać.
- Jogurt wymieszać z mlekiem. Wbić jajka i wlać olej. Wymieszać, aż składniki się połączą.
- Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Do ciasta dodać jabłka i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 2/3 ich wysokości.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.