Z mąki orkiszowej piekę najlepszy domowy chleb. Ma cudowny aromat i pyszny smak

chleb orkiszowy na drożdżach
Autor: Shutterstock Pszenny zamień na orkiszowy. Ten chleb jest pyszny i o wiele zdrowszy.
łatwy
20 min
8

Dieta wegetariańska

Mąką orkiszowa jest idealnym produktem do wypieku domowego pieczywa. Chleb orkiszowy jest pyszny, ma przyjemną konsystencję i jest źródłem wielu prozdrowotnych składników odżywczych. Poznajcie prosty przepis na domowy chleb orkiszowy na drożdżach. Przekonajcie się, że pieczenie chleba w domu wcale nie jest trudne.

Czy chleb orkiszowy na drożdżach jest zdrowy?

Chleb orkiszowy jest ceniony za smak oraz bogactwo witamin, minerałów i składników odżywczych. Mąka orkiszowa zawiera sporo błonnika, białka, minerałów, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Wykazuje niski indeks glikemiczny, więc chleb upieczony z tej mąki jest bezpieczny dla diabetyków. Pieczywo orkiszowe jest lekkostrawne, wspiera pracę serca i układ odpornościowy. Chleb orkiszowy na drożdżach zwiększa koncentrację i dodaje energii.

Czy można upiec chleb z samej mąki orkiszowej?

Domowy chleb orkiszowy na drożdżach smakuje wyśmienicie. Ma lekko słodki orzechowy smak i cudowny aromat. W tym przepisie wykorzystuje się tylko mąkę orkiszową pełnoziarnistą oraz kilka innych dodatków. Na liście składników znalazła się więc woda, oliwa z oliwek, suche drożdże, miód i sól. Długie wyrabianie ciasta chlebowego sprawia, że po upieczeniu chleb się nie kruszy.

Jak zrobić chleb orkiszowy na drożdżach?

Pieczenie domowego chleba nie jest takie trudne. Wbrew pozorom przygotowanie bochenka nie wymaga dużej liczby składników czy długoletniego doświadczenia. Przepis na chleb orkiszowy na drożdżach jest łatwy, szybki i sprawdzony.

Aby upiec ten pyszny chleb w domu, potrzebne są proste i łatwo dostępne składniki. Przygotowanie ciasta chlebowego z mąki orkiszowej jest błyskawiczne. Wyrabia się je ręcznie lub mikserem około 10 minut, a następnie odstawia się je do wyrośnięcia na półtorej godziny.

Jak upiec pyszny i aromatyczny chleb orkiszowy na drożdżach w domu? Z tym przepisem jest to proste i szybkie. Ciasto chlebowe można wzbogacić, dodając pestki dyni lub słonecznika, posiekane orzechy lub siemię lniane.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
  • 3. krok – wyrobienie ciasta chlebowego i odstawienie go do wyrośnięcia na 90 minut
  • 4. krok – przełożenie ciasta chlebowego do formy
  • 5. krok – upieczenie chleba orkiszowego na drożdżach w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 300 ml wody
  • 8 g drożdży suszonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę, sól i suche drożdże. Wymieszać.
  • Wlać wodę, oliwę z oliwek i miód. Zmiksować lub wyrobić ręcznie, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto chlebowe przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
  • Wierzch chleba skropić wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec około 50 minut.
  • Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej