Pierniki świąteczne - dobry przepis na dojrzewające ciastka wg blogerki Agniok

www.wkuchniaganiok.blogspot.com
pierniczki-wedlug-aganiok-jaki-przepis-na-ciasto-dojrzewajace.JPG
Autor: www.wkuchniaganiok.blogspot.com Ciasto na piernik dojrzewający według blogerki Agoniak
łatwy
40 min
4

Jak zrobić dobre ciasto na pierniki? Polecamy przepis na ciasto dojrzewające według słynnego pomysłu blogerki Aganiok, która zmodyfikowała przepis na piernik staropolski i upiekła pierniczki. Przepis przypadł do gustu internautom co roku piekącym pierniki do jedzenia i na bożonarodzeniowe drzewko. Pierniki robione zgodnie z radami Aganiok są idealne - w środku miękkie, na zewnątrz chrupiące. Ciasto powinno dojrzewać - leżakować kilka tygodni. To ostatni dzwonek, żeby przygotować ciasto na pierniki według przepisu Aganiok. A więc do dzieła!

Polecamy również inne przepisy na pierniki: Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodemPierniczki z żurawiną oraz Pierniczki wigilijne.

Sprawdź także >>> Piernik z dyni

SKŁADNIKI

  • 500 g miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
  • 3-4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki rodzynek (jeśli są duże, można je również posiekać)
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  •  
  • Do smarowania pierników:
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku o grubym dnie rozpuść (na małym ogniu, ciągle mieszając) - miód, cukier i masło.
  • W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki (przesiej mąkę przez sitko), dodaj gorący, roztopiony miód z masłem i cukrem - porządnie wymieszaj. Zamiast mikserem, możesz ciasto wyrabiać ręcznie, wtedy poczekaj, aż zawartość garnka nieco przestygnie.
  • Dobrze wymieszane, zagniecione ciasto przykryj lnianą ściereczka, albo podziurkowaną folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka tygodni (3-6), aby dojrzało.
  • Kiedy skończy się okres leżakowania - rozwałkuj ciasto (podsypując mąką) i wycinaj pierniczki. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
  • Przed włożeniem do piekarnika (nagrzanego do 160-170 st. C) pierniki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piecz ok. 10 minut.
  • Pierniki przechowuj w specjalnym, przeznaczonym do tego pudełku. Jak przechowywać świąteczne pierniczki? Sprawdź tutaj.
www.wkuchniaganiok.blogspot.com