Pierniki świąteczne - dobry przepis na dojrzewające ciastka wg blogerki Agniok
2021-11-22
łatwy
40 min
4
Jak zrobić dobre ciasto na pierniki? Polecamy przepis na ciasto dojrzewające według słynnego pomysłu blogerki Aganiok, która zmodyfikowała przepis na piernik staropolski i upiekła pierniczki. Przepis przypadł do gustu internautom co roku piekącym pierniki do jedzenia i na bożonarodzeniowe drzewko. Pierniki robione zgodnie z radami Aganiok są idealne - w środku miękkie, na zewnątrz chrupiące. Ciasto powinno dojrzewać - leżakować kilka tygodni. To ostatni dzwonek, żeby przygotować ciasto na pierniki według przepisu Aganiok. A więc do dzieła!
Polecamy również inne przepisy na pierniki: Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem, Pierniczki z żurawiną oraz Pierniczki wigilijne.
Sprawdź także >>> Piernik z dyni
SKŁADNIKI
- 500 g miodu
- 2 niepełne szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
- 3-4 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki rodzynek (jeśli są duże, można je również posiekać)
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- Do smarowania pierników:
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku o grubym dnie rozpuść (na małym ogniu, ciągle mieszając) - miód, cukier i masło.
- W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki (przesiej mąkę przez sitko), dodaj gorący, roztopiony miód z masłem i cukrem - porządnie wymieszaj. Zamiast mikserem, możesz ciasto wyrabiać ręcznie, wtedy poczekaj, aż zawartość garnka nieco przestygnie.
- Dobrze wymieszane, zagniecione ciasto przykryj lnianą ściereczka, albo podziurkowaną folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka tygodni (3-6), aby dojrzało.
- Kiedy skończy się okres leżakowania - rozwałkuj ciasto (podsypując mąką) i wycinaj pierniczki. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
- Przed włożeniem do piekarnika (nagrzanego do 160-170 st. C) pierniki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piecz ok. 10 minut.
- Pierniki przechowuj w specjalnym, przeznaczonym do tego pudełku. Jak przechowywać świąteczne pierniczki? Sprawdź tutaj.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?