Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem: przepis na pyszny deser

Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem: przepis na pyszny świąteczny deser
Autor: Shutterstock Ciasto na pierniczki jest smaczniejsze i bardziej aromatyczne dzięki dodatkowi powideł śliwkowych
średni
50 min
4

Pierniki z powidłami śliwkowymi i miodem można zjeść w wieczór wigilijny, podać jako deser po świątecznym obiedzie, a nawet... powiesić na choince! Prezentujemy prosty przepis na świąteczne ciastka, które będą doskonałym dopełnieniem świątecznej atmosfery.

Polecamy także inne przepisy na świąteczne ciasteczka: Pierniczki toruńskiePierniczki z żurawiną oraz Pierniczki wigilijne.

Sprawdź także >>> Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka 3,2%
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 dag masła
  • 1 łyżka przyprawy do pierników - Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku roztop masło, dodaj cukier, mieszaj, aż cukier połączy się z masłem w jednolitą masę o brązowym kolorze i zapachu karmelu.
  • Dodaj stopniowo mleko i gotuj, aż karmel całkowicie się z nim połączy.
  • Zdejmij z ognia, dodaj miód, powidła, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
  • Dodaj proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i tyle mąki, żeby zagnieść miękkie ciasto, które nie klei się do rąk.
  • Podziel ciasto na 4 części.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj placki grubości 1 cm.
  • Foremkami, nożem lub szklanką wycinaj pierniczki o dowolnym kształcie. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
  • Piecz partiami na blasze posmarowanej masłem, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 15 minut.
  • Ostudzone pierniczki udekoruj lukrem z cukru pudru roztartego z sokiem z cytryny. Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.
  • Nie piecz pierniczków bezpośrednio przed świętami. Są najsmaczniejsze po kilku dniach przechowywania w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Przepis pochodzi z książki ,,Polskie święta".