Pierniczki wigilijne - jak zrobić? [przepis]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zastanawiasz się, jak zrobić pierniczki wigilijne? Są proste w wykonaniu, można do ich pieczenia zachęcić także dzieci. Pierniczki świąteczne będą doskonale smakowały i pięknie prezentowały się na talerzu albo na choince. Podajemy sprawdzony przepis!
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniczki: Pierniczki toruńskie oraz Pierniczki z żurawiną.
Sprawdź też >>> Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 200 g miodu
- 120 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 4 łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do pierników. Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.
- 1 łyżeczka sody
- pół szklanki orzechów włoskich przeciętych na połówki (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki wyrabiać, aż powstanie jednolita masa. Wstawić na godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Foremkami wyciąć pierniczki. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
- Gotowe ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Na środek każdego pierniczka powciskać pół orzecha włoskiego (opcjonalnie).
- Piec do zarumienienia (ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.).
- Udekoruj pierniczki wybranymi ozdobami. Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.