Pączki serowe w 5 minut: przepis na pączki z serka homogenizowanego
Szybkie pączki serowe nie wymagają ani wielu przygotowywań przed tłustym czwartkiem, ani wielkiego doświadczenia w wyrabianiu ciasta drożdżowego. Do tego zawsze się udają i mają tylko jedną wadę... zazwyczaj jest ich stanowczo za mało! Małe pączki serowe na bazie serka homogenizowanego powstają równie szybko, jak później znikają. Wypróbuj nasz przepis na serowe pączki i przekonaj się o tym!
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- dodatki wedle uznania: cukier puder, konfitura
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twarożek przełóż do miski, dodaj rozkłócone jajka i połącz składniki trzepaczką.
- Powoli dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól oraz ocet i wszystko ze sobą wymieszaj.
- Odstaw na kilka chwil, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie na sporej patelni rozgrzej tłuszcz.
- Ciasto formuj w niewielkie kulki.
- Pączki nakładaj na patelnię łyżką, a kiedy zrumienią się, wyjmij na talerz wyłożony papierem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przeczytaj także, porady jak przygotowywać pączki:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy inne przepisy na pączki:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis