Pączki hiszpańskie. Czy anyżkowe rosquillas skradną i twoje serce?

Pączki hiszpańskie
Autor: Shutterstock Hiszpańskie pączki, czyli rosquillas przypominają nasze oponki.
łatwy
60 min
4

Pączki hiszpańskie przypominają z wyglądu nasze swojskie oponki. Mają podobny kształt i konsystencję. To, co je wyróżnia to subtelna anyżkowa nuta i świeży aromat skórki cytrynowej. Moim zdaniem sa po prostu obłędne, bo przepadam za anyżkowym aromatem sambuki. Może i wam przypadną do gustu?

Anyżkowy aromat uzyskujemy w hiszpańskich pączkach przez dodanie do masy sambuki - aromatycznego alkoholu o mocno anyżowej nucie. Można go zastąpić innym rodzajem alkoholu na bazie anyżu (np. greckim Ouzo, francuskim Pastis, tureckim Raki, domową nalewką anyżkową) bądź dodać do gotowania mleka kilka anyżkowych gwiazdek. Należy pamiętać, by je potem wyłowić i nie dodawać do ciasta - bo ktoś mógłby mieć niezbyt miłą niespodziankę - gwiazdki anyżu są twarde i zaostrzone.

Cytryna, z której będziemy ocierać skórkę do deseru powinna być bio. Jeśli nie masz możliwości kupić cytryn ekologicznych, zadbaj o to by je bardzo dokładnie umyć, a także wyparzyć. Dokładna instrukcja, jak myć owoce znajduje się w tekście: Jak myć warzywa i owce. Proste sposoby na pozbycie się bakterii, pasożytów i pestycydów. O tym jak i czym przygotować sobie skórkę cytrynowa do użytku przeczytasz w artykule: Skórka cytrynowa bez tarki. Łatwy sposób bez skaleczeń

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru sambuca (lub innego alkoholu o anyżkowym aromacie)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • olej do głębokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu wymieszaj mleko z oliwą, alkoholem i skórką cytrynową, dodaj cukier (bez 1 łyżki). 
  • Miksturę doprowadź do wrzenia i natychmiast zgaś ogień, gdy tylko się zagotuje. Odstaw.
  • W misce rozkłóć jajka i dodaj do nich mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj odrobinę gorącej mikstury.
  • Zagniataj ciasto dodając po trochu mleko z oliwą, aż powstanie jednolita, gładka masa. Ten etap wymaga nieco czasu i cierpliwości.
  • Gdy ciasto będzie już gładkie, uformuj z niego niewielkie kule, pośrodku każdej z nich zrób kciukiem dziurkę.
  • Olej do smażenia wlej do szerokiego garnka i rozgrzej na średnim ogniu. Wrzucaj do niego pączki i smaż na złotobrązowy kolor.
  • Usmażone pączki układaj na papierowym ręczniku, aby wystygły i obciekły z nadmiaru oleju. Pączki posyp pozostałym cukrem.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej