Spis treści
Skąd pochodzi anyż
Biedrzeniec anyż, bo tak brzmi pełna nazwa tej rośliny (łac. Pimpinella anisum) pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego. Jej krzewy dziko rosną w Grecji i Egipcie osiągając wysokość do 50 cm. Na długich łodygach maja białe kwiaty, cienkie liście i brązowe jadalne owoce. Anyż, choć spotykany jako dzikorosnący, uprawiany jest już od starożytności. Wzmianki o nim pojawiają się już w egipskich papirusach.
Jakie właściwości ma anyż?
Według starożytnych ssanie nasion anyżu wzmagało potencję i leczyło impotencję. O tym, że anyż "podnieca do spółkowania" pisał już Dioskurides, lekarz Nerona i Wespazjana, w swoim dziele o "Materii lekarskiej". Dioskurides, pierwszy, który zastosował zielarstwo w medycynie. Jako przyprawę i ziele o właściwościach leczniczych używane są świeże lub suszone liście anyżu. W składzie przyprawa ta zawiera substancje estrogeniczne, które mogą dawać efekt podobny do działania testosteronu, olejek eteryczny pobudza też trawienie i działa stymulująco, jego ożywcza moc potęguje radość z seksu. Była to ulubiona przyprawa Greków i Rzymian (znajdziemy ją m.in. w greckim Ouzo i wódce anyżówce).