Lecznicza nalewka z anyżu: przepis na nalewkę anyżową
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Nalewka z anyżu to naturalny ziołowy lek, który bez problemu przygotujesz domowym sposobem. W dodatku nie tylko leczy, lecz także jest bardzo smaczna. Wypróbuj nasz przepis na nalewkę anyżową.
Nalewka z anyżu: właściwości lecznicze
Nalewka anyżowa przynosi ulgę przy silnym, męczącym (mokrym) kaszlu jako środek wykrztuśny, a także przy bólach brzucha. Można ją również stosować dla pobudzenia trawienia. Nalewkę z anyżu zażywamy 3 razy dziennie po 15-20 kropli w łyżeczce płynu lub cukru.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 20 g anyżu (najlepiej w gwiazdkach)
- szklanka spirytusu
- szklanka wódki
- 2-3 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Anyż wsypujemy do butelki ze spirytusem i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce.
- Po tym czasie płyn zlewamy, a gwiazdki anyżu zalewamy wódką. Odstawiamy butelkę na następne dwa tygodnie.
- Nalewkę zlewamy, obydwie nalewki łączymy i dosładzamy miodem. Jeśli chcemy, by nalewka była krystalicznie czysta, należy ją przefiltrować przez wacik, kilkakrotnie złożoną gazę lub filtr do kawy.